22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnemia feripriva face ravagii in rândul copiilor

Anemia feripriva face ravagii in rândul copiilor

Fondurile alocate prevenirii anemiei feriprive prin administrarea de fier in perioada gestatiei au scazut aproape la jumatate in acest an in judetul Dolj. Eforturile facute pâna acum in cadrul programului national de preventie au dus la scaderea incidentei acestei cumplite boli de la 80% la 50% in rândul copiilor.


Prevenirea anemiei feriprive la gravide si copii este o parte importanta a programului national pentru sanatatea mamei si copilului, desfasurat de Ministerul Sanatatii. Obiectivul principal al acestui program este acela de a preveni aparitia acestei boli cumplite care ameninta sa faca ravagii in rândul copiilor, prin administrarea unor produse cu fier.


Anemia feripriva se produce din cauza unei cantitati insuficiente de fier in organism. Efectele acestei carente pe o perioada indelungata sunt foarte grave, in special la copiii mici. Persistenta la sugar a anemiei feriprive mai mult de trei luni influenteaza negativ performantele mintale (coeficientul de inteligenta) si dezvoltarea armonioasa a organismului.


Bugetul a scazut, natalitatea e in crestere


In 2001, când a inceput aplicarea programului national de preventie, situatia prezentata de statistici arata ingrijorator. 80% dintre copiii din România erau afectati mai mult sau mai putin de lipsa de fier. Dupa cinci ani de derulare a programului, timp in care femeilor gravide si sugarilor (copiii pâna la un an) li s-au administrat produse cu fier, procentul a scazut la 50%.


In judetul Dolj, numai in cursul anului trecut au fost distribuite suplimente cu fier in valoare de 530 de miliarde de lei pentru profilaxia anemiei feriprive la gravide si 1,3 miliarde de lei la sugari. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, in acest an bugetul este mai mic, chiar daca natalitatea este in crestere. Pentru sugari au fost alocati cu 150 de milioane de lei mai putin, in timp ce pentru femeile gravide bugetul a scazut la jumatate. Consecintele acestei reduceri de buget s-ar putea vedea cât de curând, având in vedere importanta administrarii suplimentelor cu fier, inca din timpul sarcinii, pentru dezvoltarea copilului. „Este necesar ca gravida sa ia aceste preparate, ele având un rol important in prevenirea anemiei feriprive la produsul de conceptie“, a declarat dr. Ionut Beneduc, consilier Asistenta mamei si copilului in cadrul DSP Dolj.


Datele DSP Dolj arata ca in cursul anului trecut au fost tratate cu suplimente cu fier in cadrul programului national 2.900 din cele 7.000 de gravide din judet, prioritate având gravidele sarace si cele din mediul rural.


Pilitura de fier pentru consum


Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului a propus guvernului un act normativ care sa permita introducerea in procesul de fabricatie a pâinii si pastelor fainoase a… piliturii de fier. „Acest lucru ar avea un efect foarte mare asupra tratamentului anemiei feriprive. In loc sa ia zilnic pastile cu fier, femeile si copiii ar putea sa manânce pâine sau paste fainoase care sa contina fier. Iar cheltuielile de fabricatie ar fi nesemnificative“, a spus dr. Ionut Beneduc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS