22.8 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu, administrator la stat

Staicu, administrator la stat

Ultima strigare la impartitul pamântului ramas fara stapân dupa aplicarea legilor funciare se apropie de sfârsit. Dinel Staicu se grabeste sa inhate si el ceva cu ajutorul Primariei Podari, care din prostie sau interes l-a facut proprietar pe 16,6 ha de teren al statului de la Balta Verde aflat in administrarea Aeroclubului României.


La marginea Craiovei, pe 56 ha se intind constructiile si terenurile de zbor ale Aeroclubului Olteniei, filiala a Aeroclubului României. De mai multe ori, Primaria Podari a incercat sa dobândeasca dreptul de proprietate peste aceste terenuri, motivându-si initiativele prin nevoia de satisfacere a cererilor de retrocedare reglementate de Legile fondului funciar. Daca pâna acum operatiunea recuperarii terenului a fost desfasurata sub comanda primarului Gheorghita si a consiliului local, nu acelasi lucru se poate spune si despre Dinel Staicu, care a inceput de unul singur sa-si puna in aplicare planul prin care si-ar putea „trage“ in proprietate o parte din terenurile de zbor de la Balta Verde.


Ursul pacalit de vulpe?


Mihai Calin, un investitor din Calarasi, a cumparat in anul 1999 câteva active ale Aviatiei utilitare Craiova prin intermediul societatii Agroavia SRL. Imediat dupa cumparare a vândut o parte din active altei firme de-a lui, Aviatia Utilitara SRL, care, la rândul ei, in 2005 le-a vândut SC Agroavia SA, societate controlata de Dinel Staicu prin Asociatia crestin catolic-ordodoxa cu sediul in Podari. Agroavia lui Mihai Calin a cesionat catre Agroavia lui Staicu dreptul de admnistrare pe 16,6 ha. Calin a pretins ca dreptul de administrare il avea de la Aeroclubul României printr-un protocol semnat in anul 2003. In realitate, respectivul protocol ii dadea lui Calin doar dreptul de folosinta asupra terenului si dreptul de utilizare a cailor de acces la constructiile pe care acesta le cumparase in anul 1999. „Prin prezentul protocol, Aeroclubul României, in calitatea sa de administrator, da drept de folosinta SC Agroavia SRL asupra terenului aflat sub constructiile mentionate anterior si dreptul de a utiliza drumurile de acces la acestea“, scrie in Protocolul nr. 3813 din 5 mai 2003. Dupa ce Calin i-a cesionat ceea ce nu a detinut niciodata, Staicu, prin avocatul sau, Bogdan Firuleasa, s-a grabit sa declare terenul la Serviciul financiar Podari, unde a si platit impozitul pe 2006 de 84,2 milioane de lei ca si cum ar fi fost proprietar al celor 16,6 hectare de teren, reprezentând o parte din suprafata totala de 56 ha. Declaratia de impunere depusa in numele SC Agroavia SA a fost facuta pe baza OG nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale, desi la data când a fost depusa ordonanta cu pricina nu mai era in vigoare, fiind inlocuita de Legea nr. 247/2005. Suma platita ca impozit pentru cele 16,6 ha de teren este exagerat de mare, aproximativ sase milioane pe hectar, ceea ce ar putea reprezenta, mai degraba, pretul de vânzare al terenului. Conform OG nr. 36/2002, cel mai mare impozit pe metrul patrat era de 12 lei, adica de 50 de ori mai putin decât a platit firma lui Staicu. In aceste conditii, cunoscutul om de afaceri pare mai degraba pacalit de un functionar al primariei comunale care i-a luat zecile de milioane ca si când i-ar fi vândut pamântul.


Dinel alimenteaza conturile Primariei Podari


Conform declaratiei de impunere, solicitantul, adica SC Agroavia SA, trebuia sa depuna mai intâi documentele care sa ateste calitatea de contribuabil. „Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data dobândirii terenurilor“, se arata in nota care insoteste documentul. Firma lui Staicu a depus insa doar documentele pe care le-a semnat cu sereleul lui Mihai, documente din care nu rezulta dreptul de proprietate asupra terenului. Seful serviciului financiar din Primaria Podari, Constantin Dudau, sustine ca a incasat legal impozitul de la firma lui Staicu. „Eu am in dosar actele de proprietate pe cladiri si cesiunea administrarii terenului, dar nu am vazut niciodata protocolul care a stat la baza semnarii cesiunii. O sa notific firma sa aduca la primarie documentele de proprietate asupra pamântului“. Nici primarul din Podari, Constantin Gheorghita, nu pare surprins de disponibilitatea lui Staicu de a plati sume enorme drept impozit pe un teren care nu-i apartine. „Daca el ne-a dat banii, noi i-am luat, ca asta este interesul nostru. Nu cred ca vrea sa faca vreo smecherie, pentru ca eu vreau sa impart pamântul de acolo, care are in total 56 de hectare, oamenilor din comuna“.


Avocatul lui Staicu, Bogdan Firuleasa, pare ca nu stie ca a incheiat acte in numele sefului sau pentru ceva care nu exista: „Am platit impozit pe dreptul de administrare pe care l-am cesionat de la Agroavia SRL. Suma este mare pentru ca sunt multe hectare. Pe noi nu ne intereseaza terenul de acolo“. Actul de caritate facut de Staicu bugetului local ar putea avea o singura explicatie. Dupa 30 de ani de plata a impozitului pe un teren, acesta trece in proprietatea platitorului, varianta pe care Staicu nu ar lua-o in calcul, deoarece atunci ar fi doar un batrânel de 90 de ani. A doua varianta, cea mai probabila, este ca Dinel sa initieze un proces in care sa ceara instantei sa-i recunoasca dreptul sau de proprietate asupra terenului pe baza certificatului fiscal emis de primaria la care a platit impozit. A treia varianta este legata de o cesionare rapida, pe baza certificatului fiscal, catre alte firme ale sale, cesiune care ar „spala“ urmele prin care terenul a ajuns sa fie impozitat in numele Agroavia SA. Oricum, batalia pentru terenul Aeroclubului de la Balta Verde este mare, iar toate sforile duc la primarul Gheorghita, care se apropie de finalizarea documentelor prin care Aeroclubul va ceda terenul pentru improprietarirea cetatenilor din Podari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS