29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScolile stau rau cu internetul

Scolile stau rau cu internetul

Invatamintul preuniversitar doljean, in special cel din mediul rural, este codas in ceea ce priveste dotarea cu computere cu acces la internet, faxuri, copiatoare, chiar si telefoane. Aceste lipsuri sint reclamate frecvent de directorii unitatilor scolare si au fost confirmate recent si de unii reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. Potrivit declaratiei lui Dorel Popa, informatician in cadrul ISJ Dolj, la acest capitol scolile stau extrem de prost. „Decit sa va spun unitatile scolare care nu beneficiaza de dotari, mai bine vi le spun pe cele care au: Scoala nr.1 Bailesti, Breasta, Bucovat, Celaru, Desa, Leu, Sarata, Silistea Crucii. Din pacate, doar opt dintre cele 122 de scoli au retea de calculatoare cu conexiune de mare viteza, dintr-un total de 299 de institutii de invatamint cu personalitate juridica“, a spus dezamagit reprezentantul ISJ. Responsabilii cu asigurarea informatizarii in scoli au tinut sa precizeze ca in anumite zone unde ar exista posibilitatea de conectare a computerelor la reteaua de internet, prin telefonul fix, s-au ciocnit de refuzul categoric al managerilor unitatilor de invatamint. Motivul invocat de acestia a fost ca o ora de acces la internet costa prea mult – aproximativ 40.000 de lei.


Lipsesc si telefoanele


In timp ce conducerea ISJ dezbatea, la sedinta cu directorii care a avut loc pe 5 octombrie, problema „fierbinte“ a conectarii scolilor la reteaua de internet, o parte a reprezentantilor unitatilor de invatamint preuniversitar au sarit ca arsi, afirmind ca exista alte prioritati. „Vorbim de internet, dar in mediul rural exista scoli care nici in momentul de fata, in secolul XXI, nu au in dotare telefon sau fax. Ce sa facem noi cu internetul daca ne lipsesc si cele mai elementare lucruri?“, a spus directorul de la Scoala din Goiesti.


Problemele sesizate de directorii scolilor au fost confirmate ieri si de reprezentantii ISJ. „Este adevarat ca mai exista citeva unitati de invatamint – scolile din localitatile Dragotesti, Piscu Nou, Sopot si altele – care nu au telefon si nici fax. Pentru acestea facem toate eforturile necesare cablarii la reteaua de telefonie fixa, dar avem nevoie si de sprijinul consiliilor locale din amintitele localitati“, a precizat informaticianul Dorel Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS