26.6 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTuglui - comuna copiilor care invata

Tuglui – comuna copiilor care invata

Intr-o asezare in care oamenii incearca sa rezolve problemele comunei, copiii au pus „burta pe carte“ si au devenit mindria parintilor. Rezultatele obtinute de cei mici la diversele concursuri si olimpiade ii fac pe parinti sa uite de grijile cotidiene. Ei nu mai gasesc cuvinte de lauda pentru copii.


Referendum satesc


Primarul din Ţuglui are in proiect organizarea unui referendum la nivelul comunei, prin care se urmareste redobindirea numelui satului Glod. Chiar daca satul a fost inclus in comuna Ţuglui o data cu reconsiderarea apartenentei sale de Podari, pierzindu-si astfel numele, oamenii de acolo spun in continuare ca sint din Glod. Redobindirea numelui satului lor ar confirma „apartenenta lor la pamintul pe care-l muncesc si-l iubesc“, a spus primarul Paulica Neagoe.


Probleme cu apa


Din cauza folosirii masive in agricultura a ingrasamintelor chimice si a celorlalte substante necesare culturilor, apa din fintinile de pe raza comunei Ţuglui a devenit improprie consumului, mai ales dupa inundatiile de la inceputul lunii mai. Pentru rezolvarea acestei probleme, Primaria Ţuglui impreuna cu Banca Mondiala va derula un program care se va finaliza prin forarea unui put de 85 de metri. La acesta vor fi racordate 30 de cismele, care vor asigura necesarul de apa potabila pentru locuitorii comunei. Dupa aceasta etapa va fi contractata o firma care va efectua racordarea consumatorilor individuali la reteaua de apa.


Satul Bizdina nu va mai fi izolat


Primaria Ţuglui deruleaza un program SAPARD, prin care drumul comunal 95 va fi reabilitat. Pietruirea acestuia va asigura o legatura mai buna a Ţugluiului cu satul Bizdina, dar si a satelor de pe raza comunei Ţuglui cu o zona care are un potential turistic ridicat, anume Gura Dilgii. Acest proiect este realizat in proportie de 50%, avind ca termen de finalizare luna martie a anului viitor.


Ajutor pentru credinciosii satului Jiu


Una dintre initiativele primarului comunei Ţuglui, Paulica Neagoe, se refera la ridicarea unei clopotnite pentru biserica din satul Jiu. Oamenii de acolo se mindresc cu biserica lor si spun ca a fost construita inca de pe timpul domniei lui Mihai Viteazul, lucru dovedit si de faptul ca a fost declarata monument istoric.


Drumuri refacute


Tot in satul Jiu, care apartine de comuna Ţuglui, vor fi pietruite strada principala si alte doua ulite. Fondurile necesare realizarii acestui proiect vor fi suportate de catre Consiliul Judetean Dolj, dar o parte dintre ele vor fi alocate si de la bugetul local al comunei Ţuglui.


Scoala moderna


Scoala cu clasele I-VIII din satul Jiu a fost consolidata si renovata cu fonduri din partea Bancii Mondiale. In anul scolar care tocmai s-a incheiat au invatat sub acoperisul ei aproximativ 270 de elevi, dintre care 130 sint prescolari.


Oamenii au sanse mici sa-si umple hambarele


Principala problema a comunei, a spus primarul Paulica Neagoe, o reprezinta faptul ca griul nu poate fi recoltat, date fiind conditiile meteo actuale. „Ar mai fi sanse de recoltare a griului, pentru ca taciunele nu a ajuns la bob, dar vremea nu ne lasa“, a adaugat primarul. In conditiile in care este posibil ca aproximativ 1.200 de hectare de griu sa ramina netreierate, oamenii din comuna sint speriati ca vor ramine fara faina pentru iarna. Singura speranta este ca vremea sa se indrepte si sa faca posibila intrarea combinelor pe cimp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS