32.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii reclama lipsa platformelor de gunoi moderne

Craiovenii reclama lipsa platformelor de gunoi moderne

Problema platformelor de gunoi este din nou in atentia autoritatilor locale, dupa ce numarul plingerilor a crescut. Lipsa acestora in anumite zone sau proasta gestionare a provocat un nou val de nemultumiri printre craioveni. In speranta unei salubrizari adecvate, cetatenii s-au adresat in special Serviciului Public de Salubritate, aflat in subordinea Primariei Craiova. Problema s-a accentuat de anul trecut, cind o parte dintre terenurile pe care sint amenajate platforme au fost revendicate si cistigate de proprietari, primaria fiind obligata sa le inapoieze.


„Locuiesc pe bulevardul Dacia si niciodata nu am avut o platforma, fiind nevoiti sa ocolim citeva blocuri, pentru a arunca gunoiul. Cei de la primarie ar trebui sa amenajeze una la blocul C. Platim la fel ca si ceilalti, asa ca nu vad de ce nu am avea aceleasi drepturi. Problema veche este si in cartierul Brazda lui Novac. Ar fi trebuit sa se amenajeze un spatiu adecvat pentru depozitarea gunoaielor si a ambalajelor provenite de la privatizatii din fata complexului alimentar. Intr-adevar, exista o platforma intre blocuri, dar comerciantii nu prea se deplaseaza pina acolo. Lipsa unei platforme afecteaza si capatul strazii Vidra, in zona de trecere a caii ferate Craiova – Pitesti, si intersectia cu strada Muntenilor“, a declarat Florin Licut.


Conform HCL nr. 103/2002, Serviciul Public de Salubritate (SPS) opereaza in 66% din teritoriul Craiovei, iar SC RETIM are alocata 34% din suprafata. In timp ce primul operator dispune de 538 de angajati, SC RETIM are 48. In aceste conditii, SPS ar trebui sa functioneze la capacitate maxima. Totusi, craiovenii se pling in continuare de mizeria din jurul pubelelor.


„Stau in Valea Rosie si este doar un container vechi la zece blocuri. Unii vecini se mai duc sa arunce gunoiul acolo, dar de cele mai multe ori cade linga tomberon, pentru ca este ruginit. As vrea sa stiu cine ar trebui sa curete imprejur, pentru ca tot timpul sint mormane de gunoaie. Si as vrea sa intreb autoritatile cind o sa se gindeasca sa amenajeze platforme civilizate?“, a povestit, indignat, Flavius Ilie, agent de distributie.


Craiovenii se sustrag de la plata serviciilor de salubritate


Si cei doi operatori de salubritate se confrunta cu probleme, cum ar fi depozitarea gunoiului pe platformele asociatiilor de proprietari de catre craiovenii care locuiesc la casele din zonele apropiate. Este cazul Asociatiei nr.1, Nicolae Titulescu, respectiv strazile Renasterii, Poporului, Grigore Alexandrescu si Albisoarei. Probleme apar si din cauza ca, la tot mai multe asociatii de proprietari, nu se declara numarul de persoane care trebuie sa plateasca serviciul de salubritate. In aceasta situatie este caminul Coremi – Asociatia nr.1 Dimbovita, nr. 6 George Enescu sau nr. 21 Gorunului. Codasi la plata serviciilor de salubritate s-au dovedit a fi locatarii de la Asociatia nr. 20 Craiovita Noua, care au un debit la RETIM de aproximativ 79 de milioane de lei. Acestia sint urmati de Asociatia nr. 24 din acelasi cartier, cu o datorie de 77 de milioane de lei. Restantele totale depasesc suma de 500 de milioane de lei si au o vechime intre 4 si 14 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS