19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Scurte stiri

In Dolj nu vor fi infiintate farmacii mobile

Autoritatile sanitare vor sa realizeze un sistem de farmacii mobile prin care, pe baza comenzilor, medicamentele sa ajunga in zonele greu accesibile din tara, pentru a asigura astfel tratamentul necesar, in primul rind pentru pensionarii care ar trebui sa beneficieze de retete compensate. In judetul Dolj, nu se vor infiinta astfel de farmacii, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate considerind ca numarul punctelor farmaceutice este suficient pentru a acoperi nevoile populatiei. „Chiar daca numai sase farmacii au contract cu noi, in mediul rural exista suficiente puncte de unde se poate aproviziona populatia. In plus, avem farmacii la Calafat, Bailesti, Segarcea si Dabuleni, asa ca nu vom infiinta astfel de unitati mobile“, a declarat economista Cristina Moraru, directoarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj.

A fost constituita „Uniunea Casa Trei“

Sedinta de constituire a asociatiei „Uniunea Casa Trei“ a avut loc ieri la Drobeta Turnu Severin. Aceasta organizatie nonguvernamentala si nonprofit are ca obiectiv „acordarea de protectie proprietarilor si chiriasilor impotriva abuzurilor, ilegalitatilor si coruptiei, indiferent daca este practicata de autoritati, persoane fizice sau persoane juridice“. Presedinta asociatiei, Angela Vass, spune ca in aceasta organizatie pot sa se inscrie chiriasi, proprietari si administratorii asociatiilor de locatari sau proprietari. Sediul provizoriu al acestei asociatii este pe strada N. Grigorescu, nr.12, taxa de inscriere este de 25.000 de lei, iar cotizatia lunara- 15.000 de lei/ apartament.

Presedintii de asociatii risca amenzi de peste un miliard de lei

Primaria Craiova ii va amenda pe presedintii de asociatii care nu si-au depus soldurile elementelor de pasiv si activ conform legii, incepind de saptamina viitoare. Reprezentantii municipalitatii s-au obisnuit cu modul de lucru haotic al asociatiilor de proprietari, dar spun ca de data aceasta nu-i vor mai ierta pe presedintii care nu au depus pina pe 31 august dosarele aferente activitatii din primele sase luni ale anului. „Desi se apropie jumatatea lunii septembrie din 338 de asociatii, doar 252 au intrat in legalitate. Dupa ce vom centraliza situatia, incepind de luni, pasul urmator este amendarea presedintilor care au uitat sa treaca pe la noi cu actele“, a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din cadrul primariei. Municipalitatea pare hotarita sa-i arda la buzunar pe presedintii „uituci“, mai ales ca acum are si cadrul legal care ii da acest drept. Conform hotaririi de consiliul local nr. 88 din februarie 2004, amenzile pentru presedintii asociatiilor care tin contabilitatea in partida simpla variaza intre 12 si 15 milioane de lei. In felul acesta, primaria ar putea stringe la buget peste un miliard de lei.

Masterat in Managementul Proiectelor Europene

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana determina un flux major de fonduri care ar putea fi obtinute relativ usor. Fondurile UE disponibile in prezent sint semnificative, iar in faza de preaderare acestea vor creste atit numeric, cit si valoric. Obtinerea acestor fonduri este conditionata de realizarea de proiecte viabile. Universitatea din Craiova organizeaza din acest an universitar studii de masterat pentru Managementul Proiectelor Europene. Cursantii vor sti cum sa alcatuiasca un proiect pentru obtinerea de fonduri europene, care sa aiba sanse reale de a fi aprobat. Studiile de masterat dureaza doi ani si sint structurate pe patru semestre. Admiterea se face pe baza diplomei de studii universitare, indiferent de institutia de invatamint superior absolvita, precum si a interviului cu organizatorul de masterat. Depunerea dosarelor se face intre 24- 27 septembrie. Absolventii cursurilor de master vor fi capabili sa realizeze, sa monitorizeze si sa gestioneze proiecte pentru programele economice PHARE, ISPA, SAPARD, programe educationale ( SOCRATES, YOUTH) si de cercetare (FP6), precum si realizarea proiectelor pentru finantari ale programelor de formare profesionala (Leonardo Da Vinci si CEDEFOP).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS