19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPolonia îşi va construi fortificaţii de-a lungul întregii frontiere de est

Polonia îşi va construi fortificaţii de-a lungul întregii frontiere de est

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că Polonia începe să lucreze la consolidarea întregii sale frontiere estice. Țara se confruntă cu ceea ce el a numit un „război hibrid” în creştere, referindu-se la migraţia ilegală din Belarus, relatează Reuters. Întreaga graniţă de est a Poloniei include însă şi frontierele cu Ucraina şi Rusia, scrie News.ro.

Tusk nu a oferit detalii despre acţiunile planificate şi nici despre eventualele fonduri care vor fi alocate, dar a spus că atunci când este vorba de securitatea Poloniei nu vor exista „limite”.

„Graniţa dintre Polonia şi Belarus este un loc unic, din cauza presiunii imigraţiei ilegale. De fapt, avem de-a face cu un război hibrid care progresează”, a declarat premierul în timp ce vizita zona de graniţă şi s-a întâlnit cu soldaţi şi grăniceri. „Vreau să nu existe niciun dubiu aici – o ţară cu intenţii din ce în ce mai agresive faţă de Polonia, cum este Belarus, coorganizează această practică la graniţa poloneză”, a adăugat el.

Guvernul precedent al Poloniei şi Uniunea Europeană au acuzat Belarusul în 2021 că a orchestrat un flux de migranţi pentru a face presiuni asupra UE în legătură cu sancţiunile pe care le-a impus Minskului. Belarus a negat acuzaţiile.

Tusl ar vrea ca UE să finanțeze proiectul pentru fortificații

Încercările de a trece graniţa au continuat de atunci, numărul acestora fluctuând în funcţie de vreme. Poliţia de frontieră poloneză spune că în prezent există aproximativ 300 de încercări de trecere ilegală pe zi.

Tusk a declarat că noile fortificaţii vor fi de-a lungul „întregii frontiere estice”, care ar putea cuprinde şi Ucraina şi Rusia, dar nu a oferit detalii.

El a sugerat însă că ar dori ca o parte din fondurile pentru finanţarea proiectului să provină de la UE. „Nu este vorba doar de frontiera internă a Poloniei, ci şi de frontiera externă a UE. Prin urmare, nu am nicio îndoială că întreaga Europă va trebui să investească în securitatea sa investind în frontiera de est a Poloniei şi în securitatea frontierei noastre”, a spus Tusk.

CITEȘTE ȘI: SUA pregătește „avioanele apocalipsei”, proiectate să reziste unui război nuclear

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS