17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaRusia a atacat portul Odesa la o zi după acordul de la Istanbul

Rusia a atacat portul Odesa la o zi după acordul de la Istanbul

Rachete rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord de redeschidere a porturilor din Marea Neagră pentru reluarea exporturilor de cereale, a declarat armata ucraineană, citată de G4Media.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr; 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană; 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Acordul istoric semnat vineri de Moscova și Kiev este considerat crucial pentru a ține sub control prețurile mondiale la alimente și ar permite ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, inclusiv din centrul Odesa.

Ministerul ucrainean de Externe a făcut apel la Națiunile Unite și la Turcia, care a mediat acordul de vineri, să se asigure că Rusia își îndeplinește angajamentele și permite trecerea liberă pe coridorul de cereale.

În cadrul acordului, oficialii ucraineni vor ghida navele prin canale sigure prin apele minate până la trei porturi, inclusiv Odesa, unde vor fi încărcate cu cereale.

O blocadă a porturilor ucrainene de către flota rusă din Marea Neagră de la invazia Moscovei din 24 februarie a vecinului său a blocat zeci de milioane de tone de cereale și a blocat multe nave. Acest lucru a agravat blocajele din lanțul de aprovizionare global și, împreună cu sancțiunile occidentale impuse Rusiei, a alimentat inflația prețurilor la alimente și energie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru criză, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale din Marea Neagră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS