22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaExpert: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina ar putea fi, de fapt, o capcană întinsă de Putin pentru a câștiga timp

Expert: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina ar putea fi, de fapt, o capcană întinsă de Putin pentru a câștiga timp

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina ar putea fi, de fapt, o capcană întinsă de Vladimir Putin pentru a câștiga timp, în vederea unui atac mai puternic, crede istoricul Armand Goșu, specialist în politica Federației Ruse.

“În vara anului 2014, înainte să întindă capcana de la Ilovaisk, Putin a susținut că vrea să negocieze. În ianuarie 2015, înainte de victoria de la Debaltzevo…. s-a vorbit despre negocieri ruso-ucrainene. Acum Putin vrea să câștige timp… pentru a aduce noi trupe, tehnică de luptă și a lovi. Putin vrea o victorie pentru a-și crea un avantaj în negocierile care vor urma”, scrie Armand Goșu pe Facebook.

Goșu, care este expert în istoria politică a Rusiei și a URSS, spune că este îngrijorat de „entuziasmul” unora dintre consilierii președintelui Zelenski, privind rezultatul negocierilor de pace.

“Sper că Ucraina a învățat ceva în cei 8 ani de războaie cu Rusia“

“Sper că Ucraina a învățat ceva în cei 8 ani de războaie cu Rusia. Entuziasmul unor consilieri prezidențiali de la Kiev, care cred că Rusia este învinsă, mă îngrijorează”, scrie Goșu.

De altfel, nici în rândul factorilor de decizie occidentali, nu toată lumea e convinsă că Putin acționează cu bună credință. Ministrul de Externe francez spune că Moscova ar trebui să declare mai întâi un armistițiu, pentru că “nu poți negocia cu țeava unei arme la cap”, scrie BBC.

Prevederile unui acord de pace se vor limita doar la ce va accepta Vladimir Putin

La rândul său, Sam Greene, de la Institutul Rusia din cadrul King’s College din Londra, avertizează că prevederile unui acord de pace se vor limita doar la ce va accepta Vladimir Putin. “Problema nu se pune ce are Kievul de oferit, ceva care să fie acceptabil de către Moscova. Nu se pune problema ce poate oferi Occidentul, ci mai degrabă ce s-ar convinge Putin singur că ar putea accepta”, spune Greene, citat de The Guardian.

Majoritatea analiștilor se așteaptă ca negocierile ruso-ucrainene să ducă mai degrabă la o încetare temporară a focului

Majoritatea analiștilor se așteaptă ca negocierile ruso-ucrainene să ducă mai degrabă la o încetare temporară a focului, decât la un acord durabil care să prevadă retragerea armatei ruse din Ucraina. Până atunci, sunt numeroase indicii îngrijorătoare că Rusia își intensifică bombardamentele asupra orașelor ucrainene, pentru a avea un avantaj cât mai mare în timpul negocierilor.

Prestigioasa publicație Financial Times a publicat, miercuri, informația că negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil în ceea ce privește redactarea unui tratat de pace. Rusia ar urma să-și retragă trupele din Ucraina, dacă guvernul de la Kiev își declară neutralitatea și își limitează capacitățile militare.

Kremlinul a calificat însă drept „incorecte” informaţiile despre planul de pace publicate de Financial Times

Joi însă, Kremlinul a calificat însă drept „incorecte” informaţiile despre planul de pace publicate de Financial Times. Acest plan „cuprinde o mare cantitate de compilaţii şi informaţii care erau deja în sfera publică asupra temelor aflate pe agenda negocierilor″ cu Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS