12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaMarea Britanie refuză să primească refugiați din Ucraina

Marea Britanie refuză să primească refugiați din Ucraina

Premierul Boris Johnson a respins luni apelurile de a permite accesul refugiaților ucraineni care fug de conflict fără vize, declarând că Marea Britanie este o țară generoasă, dar trebuie să controleze cine sosește, informează Antena3.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 1,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când au început bombardamentele Rusiei. Sute de mii de oameni au fugit în Polonia, România, Slovacia și în alte țări.

Marea Britanie a fost criticată că nu a făcut suficient pentru refugiați și a fost cu mult în urma vecinilor săi europeni în ajutorul acordat pentru abordarea celei mai mari crize umanitare a continentului de după al Doilea Război Mondial.

„Suntem o țară foarte, foarte generoasă. Ceea ce ne dorim este controlul și vrem să putem verifica”, a spus Boris Johnson.

 ”Cred că este logic, având în vedere ce se întâmplă în Ucraina, să ne asigurăm că avem o abilitate de a verifica cine vine”, a adăugat.

Marea Britanie vrea ca refugiaţii să obţină mai întâi viză

Guvernul britanic a fost condamnat de organizațiile caritabile, parlamentarii opoziției și Franța, după ce a insistat ca refugiații să obțină mai întâi o viză. Unii oameni au rămas blocați în orașul francez Calais, incapabili să intre în Marea Britanie, lucru care a provocat și o dispută diplomatică. 

Uniunea Europeană a fost de acord să acorde rezidență temporară ucrainenilor care fug de invazie și să le ofere acces la locuri de muncă, asistență socială și locuințe pentru până la trei ani.

Marea Britanie a anunțat scheme de acordare a vizelor pentru cei care au familie în țară sau pe cineva dispus să-i întrețină. Potrivit presei din Regat, Marea Britanie a eliberat până acum doar aproximativ 50 de vize pentru ucraineni. Johnson a contestat acest lucru, dar nu a oferit mai multe detalii.

”Ar trebui să existe o cale simplă către adăpost pentru cei care fug pentru a-și salva viața. Oficiul de Interne este într-o mizerie completă în privința asta, continuă să schimbe regulile”, a spus liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, pentru BBC, scrie Reuters.

Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, consideră că Marea Britanie nu face suficient. Ar trebui să lase refugiații să intre și să se ocupe de documente mai târziu, a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS