19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaSute de voluntari străini vor să vină să lupte în Ucraina

Sute de voluntari străini vor să vină să lupte în Ucraina

Războiul din Ucraina mobilizează o lume întreagă. Sute de voluntari străini fac cozi în fața ambasadelor pentru a se înrola alături de forțele armate ucrainene. Președintele Zelenski a lansat un apel pentru toți cei care vor să se alăture cauzei, indiferent de pregătirea militară. Și procesul de înrolare a fost mult simplificat: civilii care vor să lupte nu mai au nevoie de vize la intrarea în țară, informează Observatornews.

În capitala Georgiei, sute de voluntari așteaptă în fața ambasadei pentru a se înrola în batalionul internațional al Ucrainei. Chiar și fără pregătire militară, toți au venit hotărâți să ia armele în mâini și să intre în luptă. Luni, un avion cu 80 de voluntari georgieni a plecat catre Ucraina. 

„Consider că este de datoria mea să fiu în Ucraina în aceste momente dificile, și să lupt alături de poporul ucrainean și să-i apăr independența“, a spus un voluntar din Georgia. 

Președintele Zelenski și ministrul ucrainean al Apărării au susținut rolul crucial pe care voluntarii îl au în lupta contra armatei ruse. Procesul de intrare în țară pentru străinii care vor să lupte nu este condiționat de prezentarea vizei.

„Fac apel catre toţi cei pregătiţi să ia armele şi să se alăture forţelor de apărare. Am simplificat toate procedurile. Trebuie doar un paşaport – nimic altceva nu este necesar. Oferim arme tuturor celor pregătiţi să lupte contra inamicului“, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării.

Președintele Zelenski a chemat la luptă și ucrainenii din diaspora. Ba chiar a mobilizat și deținuții ucraineni care vor să se înroleze. 

Zilele trecute, peste 18.000 de arme au fost distribuite cetățenilor din Kiev.

Un canadian, tată a trei copii, a plecat să lupte în Ucraina

Un comediant canadian de 29 de ani, tată a trei copii, a plecat din Toronto ca să lupte în Ucraina. Anthony Walker era luni seară la granița polono-ucraineană, după ce a călătorit în jur de 8.000 de kilometri, conform Digi24.

El a povestit pentru BBC că a fost zdruncinat de scenele de război pe care le-a văzut la televizor și asta l-a motivat să se implice și să meargă să lupte, lăsându-și acasă cei trei copii. 

„Eu și soția mea ne uitam la știrile din Ucraina, la fotografii, la videoclipuri. M-am gândit în sinea mea: dacă în această situație ar fi Canada, am dori să ne ajute cineva”, a povestit el reporterului BBC din sudul Poloniei, aproape de frontiera cu Ucraina.

„Nu am nicio legătură cu Ucraina. Nu sunt ucrainean. Sunt om. Cred că acesta este un motiv suficient de bun pentru a veni aici”, a mai spus el.

Vrea să ajungă pe front

Anthony Walker nu are experiență militară. Mai mult, spune că a fost considerat inapt din punct de vedere medical și respins de Forțele Armate Canadiene în urmă cu trei ani pentru că suferă de hemofilie.

Dar are nenumărate abilități și până acum a lucrat ca dulgher, șofer de camion și are certificat de tehnician medical de urgență – o abilitate pe care a spus că speră să o folosească în Ucraina. Recent, el a studiat securitatea cibernetică la o universitate canadiană.

Canadianul plănuiește să rămână la granița cu Ucraina câteva zile în așteptarea altor voluntari, inclusiv foști soldați canadieni, dar și a altora care ar fi plecat din Marea Britanie, Coreea de Sud și SUA. Luni, el ajuta la livrarea de ajutoare pentru armata ucraineană.

Are de gând să plece spre orașul Liov din vestul Ucrainei, apoi spre front.

Numărul voluntarilor este momentan necunoscut

Tânărul a mai spus că acum zona de frontieră în care se afla este inundată efectiv de refugiați. „Unii au așteptat patru zile la coadă pentru a trece în Polonia. Le este foame. Le este frig. Nu se află deloc într-o stare bună”.

După ce a anunțat că vrea să plece în Ucraina, Anthony a primit nenumărate mesaje de voluntari care doresc să-i urmeze exemplul. Iar numărul acestora a devenit copleșitor după apelul făcut de președintele Volodimir Zelenski către eventualii voluntari străini.

Deși numărul voluntarilor este deocamdată necunoscut, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a spus că un număr „covârșitor” de străini „cere să li se permită să lupte” pentru Ucraina.

Duminică, ministrul canadian de externe Mélanie Joly a spus că rămâne la latitudinea canadienilor să decidă dacă doresc să se ofere voluntari și să lupte în Ucraina, însă ea ar fi făcut referire la canadienii de origine ucraineană, potrivit presei locale, citată de BBC.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a ales, de asemenea, să nu descurajeze oamenii, spunând că britanicii „pot lua propriile decizii” în privința plecării în Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS