19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalScenariul în care Guvernul Orban nu e votat de Parlament

Scenariul în care Guvernul Orban nu e votat de Parlament

Liberalii sunt resemnaţi pentru situaţia în care nu vor avea peste 233 de voturi la investirea guvernului Orban 1. Astfel s-ar ajunge la situaţia în care preşedintele va trebui să facă din nou o propunere de premier. Potrivit unor surse politice, se pare că preşedintele Iohannis l-ar numi tot pe Ludovic Orban. Social-democraţii au avertizat deja că sunt gata să conteste la Curtea Constituţională dacă se va întâmpla acest lucru.

Dăncilă, interimar până la validarea noului Guvern

Constituţia nu prevede termene clare. Premierul desemnat are 10 zile ca să îşi formeze cabinetul, fără ca legea să stabilească un calendar şi pentru votul în parlament. În tot acest timp premier interimar rămâne Viorica Dăncilă. Practic, strategia social-democraților este să nu asigure cvorumul și să tergiverseze calendarul. Astfel, Viorica Dăncilă ar putea rămâne interimar chiar și câteva luni, dacă opoziția nu ajunge la un compromis.

Cât despre scenariul anticipatelor, analiştii spun că este greu de crezut că senatorii şi deputaţii deja în funcţii vor accepta să renunţe la mandat mai devreme. Aşa că ori opoziţia ajunge la un compromis şi se adună voturile pentru un nou guvern, ori interimatul Vioricăi Dăncilă se prelungeşte.

USR şi Pro România ar putea să nu voteze Guvernul Orban

Liberalii nu par să fi găsit modalitatea prin care să rezolve cerinţele venite de la partenerii cu care au dat jos guvernul.
USR insista pe varianta anticipatelor, condiţionând astfel votul pentru un nou cabinet. În plus, USR le-a bătut obrazul liberalilor după ce plenul Senatului a respins proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi. Două treimi dintre senatorii PNL au lipsit de la şedinţă, iar cei UDMR au votat împotrivă.
Şi nici partidul lui Victor Ponta, Pro România, nu pare dispus să susţină cabinetul Orban.

PMP şi ALDE au pus anumite condiţii

Ludovic Orban a avut discuţii miercuri cu Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, care s-a angajat ca cei 18 parlamentari ai formaţiunii să îl susţină la votul de investire. Şi partidul lui Calin Popescu Tăriceanu pare că şi-ar da votul, dar cei de la ALDE au lăsat pe masă o listă de condiţii, printre care şi menţinerea secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

“Dacă preşedintele îl propune din nou pe domnul Orban şi se prezintă a doua oară la vot şi iar pică, preşedintele nu poate declanşa procedura de dizolvare pentru că a doua propunere e a doua propunere, nu aceeaşi persoană. Dacă propune acceasi propunere de 2 sau de 5 ori nu se declanşează anticipate. Ca să se dizolve parlamentul trebuie să fie respinse două propuneri successive în termen de 60 de zile”, a explicat, ieri, Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS