11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalSerghei Lavrov merge în India după vizita în China

Serghei Lavrov merge în India după vizita în China

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, ajunge joi la New Delhi pentru o vizită de două zile, a transmis miercuri Ministerul de Externe din capitala Indiei, în contextul în care cele două state caută modalităţi de a menţine relaţiile comerciale şi în alte domenii, pe fondul crizei din Ucraina.

Vizita va fi a treia a lui Lavrov în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, şi urmează după o deplasare în Turcia pentru discuţii cu omologul său ucrainean în această lună şi după întâlniri în China începute miercuri.

Atât India, cât şi China au făcut apel la o încetare imediată a focului în Ucraina

Deşi atât India, cât şi China au făcut apel la o încetare imediată a focului în Ucraina, au refuzat să condamne explicit invazia rusă. Totodată, au continuat să cumpere materii prime din Rusia, lovită puternic de ample sancţiuni occidentale.

Potrivit unei surse guvernamentale indiene, care a cerut anonimatul, oficialii Ministerului de Externe ar putea discuta crearea unui mecanism de plăţi cu Rusia, ale cărei bănci se află sub sancţiuni occidentale, potrivit Agerpres.

Oficiali indieni vor avea convorbiri cu diplomaţi din SUA şi Marea Britanie la New Delhi

Înaintea vizitei lui Lavrov, oficiali indieni vor avea convorbiri cu diplomaţi din SUA şi Marea Britanie la New Delhi, conform unor anunţuri oficiale din aceste două ţări. Ambele doresc ca India să se îndepărteze treptat de Rusia.

India a devenit unul din cei mai mari cumpărători de materii prime din Rusia după ce comunitatea internaţională a început izolarea Moscovei în urma atacării Ucrainei.

Atrasă de discounturi considerabile la ţiţeiul brut din Rusia, India a achiziţionat cel puţin 13 milioane de barili după 24 februarie, comparativ cu circa 16 milioane de barili importaţi din aceeaşi ţară în întregul an 2021.

India ia în considerare să-şi dubleze importurile de cărbune cocsificabil din Rusia

Totodată, India ia în considerare să-şi dubleze importurile de cărbune cocsificabil din Rusia pentru industria oţelului.

De asemenea, Reuters a transmis marţi că India a convenit să cumpere 45.000 tone de ulei de floarea soarelui din Rusia, pentru luna aprilie, după ce livrările din Ucraina au încetat. Cantitatea este mai mult decât dublul mediei lunare de anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS