16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalToate voturile din Georgia vor fi renumărate “manual”, la cererea lui Trump

Toate voturile din Georgia vor fi renumărate “manual”, la cererea lui Trump

Procurorul general al SUA William Barr a autorizat Departamentul de Justiţie să înceapă o serie de investigaţii federale în statele unde Trump susţine că au avut loc fraude electorale majore.

În Georgia, statul în care Joe Biden păstrează un avans destul de modest, de aproape 14.000 de voturi, autorităţile au anunţat că vor lua la mână toate buletinele de vot – aproape 5 milioane, la cererea echipei lui Donald Trump.

„Matematic, trebuie realizată o renumărare completă, manuală, a tuturor buletinelor de vot în fiecare comitat pentru că diferenţa este atât de mică. Aceasta va ajuta la construirea încrederii. Vrem să începem această renumărare înainte de sfârşitul săptămânii”, a declarat secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, într-o conferinţă de presă.

Georgia a fost câștigată la limită de Joe Biden, fiind unul dintre statele considerate extrem de competitive, însă esențiale pentru eforturile lui Donald Trump. Joe Biden nu are, însă, nevoie să câștige voturile Georgiei în Colegiul Electoral, el însumând deja peste 270 cu ajutorul victoriei în Pennsylvania. Certificarea rezultatului în Georgia, foarte probabil având în vedere faptul că renumărările nu au produs, în general, răsturnări de situație, și păstrarea scorului în Arizona, ar duce la un total de 306 de voturi în Colegiul Electoral pentru candidatul democrat, o victorie confortabilă. 

Raffensperger a mai spus că va investiga toate acuzaţiile de fraudă electorală, deşi nu a semnalat că ar exista dovezi despre nereguli pe scară largă.

În acest timp, președintele ales Joe Biden a participat la prima şedinţă cu propria echipă de experţi pentru criza provocată de coronavirus.

Prima ieșire publică a lui Donald Trump după alegeri

Donald Trump a ieșit pentru prima oară în public după alegeri, la Cimitirul național din Arlington, cu ocazia Zilei Veteranilor. Nu a stat de vorbă cu presa, dar președintele în exercițiu susține în continuare acuzațiile de fraudă, în pofida absenței oricăror dovezi.

Ron Klain, numit asistent al președintelui

Preşedintele ales al SUA Joe Biden l-a numit miercuri pe Ron Klain, un important oficial democrat, şef de personal (șeful Cancelariei Prezidențiale, în România) şi asistent al preşedintelui, informează joi Reuters.

Ron Klain, de 59 de ani, este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Joe Biden. El şi-a început activitatea pentru Partidul Democrat în 1989.

Klain a fost un critic acerb al modului în care preşedintele republican Donald Trump a gestionat pandemia noului coronavirus. Este de aşteptat ca noul şef de personal să fie o figură-cheie în răspunsul pe care Joe Biden îl va aduce crizei sanitare pe care o traversează America.

“Ron a fost de nepreţuit pentru mine de-a lungul multor anilor în care am lucrat împreună”, a spus Joe Biden despre Klain, care i-a fost şef de cabinet în perioada în care a deţinut funcţia de vice-preşedinte al SUA.

“Experienţa îndelungată şi diversă a lui Ron Klain şi capacitatea de a colabora cu oameni din tot spectrul politic este exact ceea ce am nevoie pentru un şef de personal la Casa Albă când ne confruntăm cu acest moment de criză şi aducem ţara din nou împreună”, a adăugat preşedintele ales al SUA.

Într-o declaraţie, Ron Klain s-a referit la această numire drept “onoarea unei vieţi”.

Preşedintele democrat Barack Obama l-a însărcinat la un moment dat pe Ron Klain să gestioneze ameninţarea unui virus letal, aminteşte Reuters. În 2014, Obama l-a numit pe Klain coordonatorul Casei Albe pentru Ebola, după ce un focar apărut în Africa de Vest a ucis mii de persoane în întreaga lume. În total, doar 11 persoane au fost tratate în SUA pentru acest virus şi două au murit.

Joe Biden a discutat cu premierul japonez Yoshihide Suga

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a discutat telefonic cu premierul japonez Yoshihide Suga, conform informaţiilor furnizate joi de şeful executivului de la Tokio, transmite Reuters.

Premierul nipon a discutat cu preşedintele american recent ales despre importanţa relaţiilor bilaterale precum şi despre viitorul regiunii indo-pacificului.

“Biden a declarat că aşteaptă cu nerăbdare consolidarea alianţei SUA-Japonia şi colaborarea pentru realizarea unei zone a indo-pacificului libere şi deschise”, a declarat presei Yoshihide Suga.

Adresându-se reporterilor de la reşedinţa oficială la scurt timp după această conversaţie telefonică, premierul Suga a declarat de asemenea că cei doi lideri au convenit să se întâlnească cât mai curând posibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS