17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşterea nivelului mărilor poate lăsa fără case 300 de milioane de oameni

Creşterea nivelului mărilor poate lăsa fără case 300 de milioane de oameni

În următorii 30 de ani, 300 de milioane de oameni şi-ar putea pierde casele din cauza creşterii nivelului mării, potrivit unui studiu recent.

Uscatul, care găzduiește acum aproximativ 300 de milioane de oameni, se va afla, până în 2050, sub nivelul inundațiilor medii din zonele de coastă. Asta înseamnă că locuitorii vor fi expuși unor inundații puternice cel puțin o dată pe an.

Un studiu, publicat în jurnalul Nature Communications, a descoperit că, pe fondul schimbărilor climatice, nivelul mării la nivel global este așteptat să crească între 0,6 și 2,1 metri chiar pe parcursul secolului 21.
„Rezultatele arată că există mult mai mulți oameni vulnerabili decât credeam“, a spus Benjamin Strauss, unul dintre coautorii studiului. Acesta a mai precizat că zonele expuse trebuie să ia măsuri imediate pentru a împiedica producerea unor catastrofe economice și umanitare.

Orașele mari din China, aflate pe coastă, cele mai vulnerabile

În cazul în care nu se iau măsuri de protecție, orașe întregi aflate pe coastă ar putea fi distruse, potrivit The Guardian.
Cele mai mari schimbări ar putea avea loc în Asia, continent pe care locuieşte majoritatea populaţiei lumii. Riscul de inundaţii până în 2050 a crescut de 8 ori în Bangladesh, de 7 ori în India, de 12 ori în Thailanda şi de 3 ori în China.

Orașele mari din China, aflate pe coastă, sunt cele mai vulnerabile, printre care Shanghai, Tianjin și Hong Kong. Alte orașe asiatice cu risc ridicat sunt capitalele din Vietnam (Hanoi) și Bangladesh (Dhaka), dar și orașul indian Kolkata.
„Comunitățile aflate pe coastă trebuie să se pregătească pentru un viitor mai dificil decât anticipasem, dacă se menţin concluziile noastre“, spun cercetătorii.
Potrivit Climate Central, alte 19 state, printre care Brazilia și Marea Britanie, ar putea coborî sub nivelul fluxului până în 2100.

Întregi insule din Oceanul Pacific ar putea fi acoperite de ape

Creșterea nivelului oceanelor ar putea fi dezastruoasă pentru locuitorii de pe coastă, care vor fi obligați să se mute. Întregi insule din Oceanul Pacific ar putea fi acoperite de ape, dând naștere unor valuri de refugiați.

Schimbările climatice au dus la topirea mai rapidă a ghețarilor și a calotelor glaciare, din Himalaya până în Antarctica.
Din marile calote glaciare, cea din Groenlanda se topește cel mai repede, potrivit unui raport privind schimbările climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite. Aici pierderea anuală a fost de 275 de miliarde de tone pe an între 2006 și 2015.
Calota glaciară din Antarctica, mult mai mare, scade în dimensiuni. Masa pierdută între 2007 și 2016 a fost de trei ori mai mare decât cea pierdută în cei 10 ani dinainte.
Creșterea nivelului mării contribuie la încălzirea globală. Asta ar putea putea produce foamete, dar și la lipsa apei de băut, crize de sănătate și perturbarea economiei globale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS