9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaEmmanuel Macron l-a numit pe noul șef al guvernului

Emmanuel Macron l-a numit pe noul șef al guvernului

Emmanuel Macron l-a numit marți pe ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de premier. Președintele francez încearcă să dea un nou suflu celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor europarlamentare, potrivit presei franceze și Reuters. El va fi cel mai tânăr premier Franței.

Decizia nu va duce neapărat la o schimbare politică majoră, dar semnalează dorința lui Macron de a încerca să treacă dincolo de reformele nepopulare de anul trecut privind pensiile și imigrația și de a îmbunătăți șansele partidului său centrist la scrutinul european din iunie, confofrm hotnews.ro.

Sondajele de opinie arată că tabăra lui Macron se află în urma partidului liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen cu opt până la zece puncte procentuale.

Attal, un aliat apropiat al lui Macron care a devenit un nume cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei COVID, îl va înlocui pe premierul demisionar Elisabeth Borne, au anunțat radio RTL și BFM TV. Nu a existat o confirmare oficială imediată a acestei decizii.

Gabriel Attal, cel mai tânăr şef al Executivului francez

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit premier pe Gabriel Attal, care, la vârsta de 34 de ani, devine cel mai tânăr şef al Executivului francez, doborând recordul deţinut de socialistul Laurent Fabius, numit prim-ministru la 37 de ani, în anul 1984.

Până de curând ministru al Educației, Attal va avea acum sarcina de a conduce guvernul francez în alegerile cruciale pentru Parlamentul European din iunie. 

Attal devine, de altfel, și primul premier francez gay. În prezent este în parteneriat civil cu Stéphane Séjourné, un membru al Parlamentului European în vârstă de 38 de ani.

Citeşte şi: Ministerul Educației le-a cerut inspectoratelor școlare să identifice elevii retraşi de părinți de la școală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS