16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaLiderii UE discută azi la Bruxelles despre actuala criză de la graniţa Rusiei cu Ucraina

Liderii UE discută azi la Bruxelles despre actuala criză de la graniţa Rusiei cu Ucraina

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre actuala criză de securitate de la graniţa Rusiei cu Ucraina. Întâlnirea va fi una informală, conform Politico.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Europa „speră la tot ce e mai bun”, dar în acelaşi timp „e pregătită pentru tot ce e mai rău”, în ceea ce priveşte un posibil atac al Rusiei împotriva Ucrainei, informează Politico.

„În cazul în care Kremlinul alege violenţa împotriva Ucrainei, răspunsul nostru va fi unul puternic şi unit”, a spus şefa Comisiei Europene, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a apreciat drept un semn bun decizia Rusiei de a retrage o parte din trupele militare din Ucraina

Ursula von der Leyen a apreciat drept un semn bun decizia Rusiei de a retrage o parte din trupele şi echipamentele militare din Ucraina, dar a precizat că, în acelaşi timp UE are pregătit un pachet „robust şi cuprinzător” de sancţiuni împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini în care afirmă că sunt prezentate coloane de tancuri și vehicule militare care părăsesc Crimeea.

Secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, a spus însă că aceasta nu este o dovadă clară referitoare la o retragere a ruşilor din regiune.

Stoltenberg a avertizat că Rusia continuă să menţină o forţă de invazie masivă, gata să atace oricând Ucraina.

Europarlamentarii au solicitat ca proiectul Nord Stream 2 să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina

Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice din legislativul european au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și din jurul acestui stat către locurile de unde au fost dislocate inițial. De asemenea, într-o declarație comună adoptată miercuri, europarlamentarii au solicitat ca proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, să fie întrerupt dacă Rusia atacă Ucraina.

Concomitent, Uniunea Europeană a condamnat ferm marţi apelul deputaţilor ruşi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

„Această recunoaştere ar fi o încălcare clară a acordurilor de la Minsk”, semnate sub mediere franco-germană şi care prevăd revenirea acestor teritorii în cele din urmă sub controlul Kievului, a avertizat Borrell.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS