13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaItalia taxează „supraprofitul” băncilor cu 40%

Italia taxează „supraprofitul” băncilor cu 40%

Italia va impune o taxă de 40% pe „supraprofiturile de miliarde” de euro ale băncilor. Decizia are scopul de a compensa costul pe care îl suportă gospodăriile și firmele din cauza creșterii dobânzilor. Anunţul a fost făcut luni seară vicepremierul Matteo Salvini, citat de Le Figaro.

Salvini: Este o măsură de echitate

„Majorarea ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană a dus la o creștere a costului banilor pentru gospodării și întreprinderi”, a declarat el, la Roma, la finalul unei ședințe de guvern.

Matteo Salvini a deplâns faptul că această majorare, care a sporit semnificativ profiturile băncilor, a afectat clienții acestora, care suportă din plin creșterea ratelor la care se împrumută. „Nu vorbim de câteva milioane, ci de câteva miliarde. Este o măsură de echitate”, a declarat șeful Ligii, partidul de extremă dreapta. Acesta face parte din coaliția guvernamentală condusă de Giorgia Meloni.

Taxă pe supraprofiturile băncilor

Taxa pe supraprofiturile băncilor, care va trebui plătită până în iunie 2024, se va aplica pentru exercițiile financiare 2022 și 2023. Taxa de 40% va fi aplicată dacă veniturile nete din dobânzi înregistrate în 2022 depășesc cu cel puțin 3% valoarea din exercițiul financiar 2021.

Această taxă va fi aplicată pentru suma care depășește valoarea pentru exercițiul financiar precedent. Pentru profiturile din 2023, pragul la care se va percepe impozitul crește la 6%. În niciun caz, valoarea impozitului extraordinar nu poate depăși o proporție egală cu 25% din valoarea activelor nete ale băncii.

Ce face Italia cu banii din taxă

Premierul Giorgia Meloni speră să obțină astfel fonduri pentru proiectul de buget pentru 2024. Acesta va fi, probabil, lipsit de resurse din cauza scăderii surprinzătoare de 0,3% a produsului intern brut înregistrată în al doilea trimestru. Veniturile provenite din această taxă vor finanţa măsuri menite să reducă povara fiscală asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

Băncile au avut profituri record

Băncile italiene, la fel ca și concurenții lor europeni, și-au văzut veniturile nete din dobânzi explodând în urma creșterii ratelor dobânzilor. Ele nu au crescut, însă, și dobânzile plătite în conturile curente ale clienților.

Prima bancă italiană, Intesa Sanpaolo, și-a văzut profitul net crescând cu 80%, până la 4,2 miliarde de euro în prima jumătate a anului. Rivalul său, UniCredit, a înregistrat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro.

Italia nu este singura ţară care impune o astfel de taxă. Guvernul spaniol de stânga a introdus o taxă excepțională pentru bănci programată pentru 2023 și 2024. Decizia a atras critici din partea BCE.

CITEŞTE ŞI: Water Park-ul din Craiova, „alintat“ de primărie cu bani frumoşi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS