10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalÎncepe summitul G7: Războiul din Ucraina și economia globală, pe agenda de la Munchen

Începe summitul G7: Războiul din Ucraina și economia globală, pe agenda de la Munchen

Duminică începe summit-ul G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale.

Liderii G7 – Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia – se întâlnesc pentru trei zile, summit care va fi urmat de o întâlnire a liderilor NATO la Madrid. Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea o intervenție în cadrul summitului G7 de la Munchen.

Președintele american, Joe Biden, a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) sâmbătă seară. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz, transmite Agerpres. Apoi, el va participa la un summit NATO, la Madrid, săptămâna viitoare.

Această deplasare survine într-un ”moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

SUA vrea parteneriat cu țările în curs de dezvoltare

Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare.

Acest ultim punct este un răspuns la investiţiile gigantice ale Chinei în întreaga lume.

În același timp, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut, sâmbătă, liderilor G7 să nu „abandoneze Ucraina” după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra „oboselii” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, scrie lefigaro.fr, citată de News.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS