24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNational(VIDEO) Consultări la Cotroceni pentru noul Guvern

(VIDEO) Consultări la Cotroceni pentru noul Guvern

-

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, după căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, în urmă cu aproape o săptămână, au început luni, la ora 12.00. Primii care intră la discuții cu șeful statului sunt liberalii.

14.18 Din punctul de vedere al PSD, se va contura o majoritate parlamentară pentru alegeri anticipate, a declarat Marcel Ciolacu la finalul consultărilor de la Cotroceni.

”Am fost astăzi la Cotroceni și i-am transmis președintelui că fără o majoritate consistentă în parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar. (…) România se află într-o criză socială, economică și sanitară profundă. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori pentru alegerile anticipate. Din punctul de vedere al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil”.

14.00 Delegația USR a ajuns la Cotroceni

13.15 PNL a prezentat mandatul prin care a spus foarte clar că ”în acest moment nu avem o majoritate parlamentară și nu am avansat o propunere de premier”, a declarat liderul partidului Florin Cîțu, la finalul consultărilor de la Cotroceni.
”Încercăm să facem majoritate în perioada următoare”, a mai spus el. La insistențele presei, Cîțu a refuzat să spună care ar fi propunerea liberalilor dacă ar ajunge la o majoritate.

Astăzi există o majoritate testată la vot, formată din USR, PSD și AUR, a reafirmat el.

”Toate opțiunile sunt pe masă”.

13.00 Delegatia PSD a ajuns la consultările cu președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis se declara sceptic că prima rundă de consultări cu partidele ar putea duce la o soluție.

  • „De regulă, crizele politice nu se pot rezolva foarte repede pentru că apar orgolii, țâfne. Aș fi putut porni imediat consultări, dar nu am vrut. Le-am lăsat politicienilor un pic de timp să se calmeze
  • Umblă cu tot felul de povești care mai de care mai neverosimile. Unii vor anticipate, alții nu vor nimic, decât circ, suspendarea președintelui, ceea ce e caraghios, și atunci le las timp. Nu sunt convins deloc că această rundă de consultări va duce la soluții
  • E nevoie de foarte multă maturitate și e nevoie ca partidele să înțeleagă că România are nevoie de un guvern și trebuie să renunțe la tot felul de pretenții”, susținea Iohannis, întrebat de ce a amânat aproape o săptămână consultările cu partidele.

Programul consultărilor:

Ora 12.00 – Partidul Național Liberal (PNL)

Degelația este formată din: Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Liberalii au anunțat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că în acest moment nu au o majoritate. Anterior, PNL anunțase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru va fi Florin Cîţu. PNL ar prefera un guvern minoritar, doar cu UDMR, variantă respinsă însă de PSD.

Ora 13.00 – Partidul Social Democrat (PSD)

Delegația PSD va fi formată din: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și 3 reprezentanți ai aleșilor locali – un primar de municipiu, un președinte de consiliu județean și un primar de comună. Social-democrații au decis că vor merge la Cotroceni cu propunerea susținerii unui guvern de specialiști care să gestioneze perioada de criză până în primăvară. PSD vrea ca în martie 2022 să se organizeze alegeri anticipate.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său nu va susţine un guvern minoritar. De asemenea social-democrații au mai transmis că dacă preşedintele Klaus Iohannis, în decursul rundelor de negocieri, va considera oportună ideea unui guvern de specialişti care să pregătească alegerile anticipate, atunci PSD ar putea merge cu Alexandru Rafila ca propunere de premier.

Ora 14.00 – Uniunea Salvați România (USR).

Delegația va fi formată din Dacian Cioloș, Dan Barna și Stelian Ion. Liderii USR merg la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloș prim-ministru și cu intenția de a rămâne la guvernare cu PNL, dar fără Florin Cîțu premier. ”Suntem gata să ne asumăm guvernarea”, a declarat Cioloş, precizând, însă, că USR vede posibilă doar o coaliţie cu PNL şi UDMR, fiind exclusă o alianţă politică cu PSD şi AUR.

Ora 16.00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul nu va susţine „niciodată” o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este „toxică”. Varianta susținută este cea a unui guvern de specialişti.

Ora 16.30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Delegația va fi formată din liderul UDMR Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Ora 17.00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiovean prins în flagrant delict când vindea droguri

Un craiovean a fost prins în flagrant delict în...

ȘTIRI GdS