8.9 C
Craiova
marți, 21 martie, 2023
Știri de ultima orăPoliticaÎn ultima zi, Donald Trump va semna 100 de grațieri

În ultima zi, Donald Trump va semna 100 de grațieri

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu intenţionează în acest moment să semneze o graţiere pentru el însuşi, deşi pregăteşte pentru marţi o listă cu peste 100 de astfel de acte, a declarat agenţiei Reuters o sursă informată despre demersul respectiv, potrivit Reuters.

Consilieri ai Casei Albe au afirmat că Trump a dezbătut în privat cu asistenţii săi oportunitatea unei măsuri extraordinare – propria graţiere. Unii oficiali din administraţie l-au avertizat însă pe preşedinte că o graţiere semnată chiar de el l-ar face să pară vinovat.

Unii specialişti au argumentat că autograţierea este constituţională

Unii specialişti au argumentat că autograţierea este constituţională, deoarece atribuţia de graţiere este formulată extrem de permisiv în Constituţie. Texte istorice arată clar că fondatorii Statelor Unite au discutat în secolul al XVIII-lea despre auto-graţiere, dar au decis în cele din urmă să nu includă în textul fundamental o limitare explicită.

Trump a fost inculpat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor

Trump a fost inculpat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, controlată de Partidul Democrat, sub acuzaţia de incitare la ocuparea de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie. Procesul va avea loc în Senat, iar dacă Trump va fi condamnat, ar putea fi descalificat pentru a candida din nou la preşedinţie în 2024.

Liderul de la Casa Albă a semnat deja luna trecută două seturi de graţieri

Sursa agenţiei Reuters a susţinut, sub rezerva anonimatului, că Trump nu se va graţia pe sine şi nu va semna nici graţieri preventive pentru membri ai familiei – un alt subiect discutat cu consilierii. Aflat la sfârşitul mandatului, liderul de la Casa Albă a semnat deja luna trecută două seturi de graţieri şi s-a întâlnit duminică cu consilierii pentru a finaliza încă o listă, cu peste 100 de nume, pentru care pedepsele vor fi anulate sau comutate.

Trump urmează să semneze ultima listă de graţieri marţi şi să plece miercuri în Florida

CNN a transmis că unul din cei care vor fi probabil graţiaţi este medicul oculist Salomon Melgen, închis pentru zeci de infracţiuni de fraude în domeniul asistenţei medicale.

Potrivit unor surse neprecizate, Trump urmează să semneze ultima listă de graţieri marţi şi să plece miercuri în Florida, la clubul său de golf Mar-a-Lago din Palm Beach, fără a asista la ceremonia depunerii jurământului de către succesorul său la preşedinţie, democratul Joe Biden. Oficial, mandatul prezidenţial al lui Trump se încheie miercuri la amiază.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS