1.7 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăPoliticaRomânii care și-au luat viza de flotant după 4 septembrie vor putea vota la locale

Românii care și-au luat viza de flotant după 4 septembrie vor putea vota la locale

Românii care și-au schimbat reședința și au scos o viză de flotant după data de 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință pe listele suplimentare.

Decizia a fost luată astăzi de Biroul Electoral Central (BEC), completând practic decizia luată luni. Decizia de luni care le interzicea aparent celor cu viză de flotant post-4 septembrie să voteze în noua localitate de reședință, potrivit Hotnews.

BEC a decis astăzi că hotărârea nr. 81 din 7 septembrie 2020 se va completa după cum urmează

,,(2) Alegătorul care, până cel mai târziu pe 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o alta adresă decât cea de domiciliu și a solicitat înscrierea în registrul electoral cu adresa de reședință, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată în actul de identitate, urmând să fie înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință și se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată adresa de reședință“.

Pentru a fi cât se poate de clar, BEC a decis să mai adopte și o hotărâre de interpretare a legislației în vigoare. Prin aceasta se consfințeşte dreptul de vot al celor cu viză de flotant pe listele suplimentare din localitatea de reședință.

„În interpretarea unitară a dispozițiilor art. 18 alin. (5) din Legea m. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, alegătorul care și-a stabilit reședința, ulterior datei de 4 septembrie 2020, la o adresă arondată altei secții de votare decât cea de la domiciliu, și care se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința menționată pe actul de identitate, va fi înscris în lista electorală suplimentară”.

Reamintim că pe 7 septembrie, BEC a adoptat o hotărâre care aparent lăsa loc de interpretare dacă cetățenii cu viză de flotant obținută după 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință.

Ulterior, șeful Autorității Electorale Permanente a revenit și a declarat ca decizia este neclar formulată și se va reveni asupra ei pentru a fi clarificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS