10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalPMP propune creşterea de la 6 la 21 a numărului de parlamentari de diaspora

PMP propune creşterea de la 6 la 21 a numărului de parlamentari de diaspora

Mai mulţi parlamentari PMP au depus la Parlament o propunere legislativă privind majorarea de la 6 la 21 a numărului de parlamentari de diaspora.

Potrivit proiectului depus la Senat, în circumscripţia electorală 43, pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării, numărul de mandate de senator ar urma să crească de la 2 la 7, iar cel al mandatelor de deputat să fie majorate de la 4 la 14. „În cazul circumscripţiilor 1- 42 numărul locuitorilor care se ia în calcul este conform populaţiei după domiciliu, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen”, mai prevede proiectul.

„Considerăm că prezenţa la vot a un milion de cetăţeni români de peste hotare obligă Parlamentul să acţioneze imediat. În consecinţă, propunem iniţiativa legislativă care prevede pentru circumscripţia 43 un număr de 7 senatori şi 14 deputaţi. În plus, dincolo de implementarea textului constituţional privind reprezentativitatea Parlamentului, propunerea legislativă va permite, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, chiar constituirea unui grup parlamentar al diasporei”, precizează iniţiatorii.

Mai multe iniţiative legislative privind creşterea numărului de parlamentari de diaspora se află în dezbaterea Parlamentului. Printre acestea se află proiectul USR privind 14 parlamentari de Diaspora, precum şi proiectul PNL care propune 15 parlamentari de Diaspora. În prezent, legea prevede 6 parlamentari de Diaspora – 2 senatori şi 4 deputaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS