12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalGuvernul a aprobat rectificarea bugetară

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară


Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi rectificarea bugetară, care este una pozitivă. „Rectificarea va asigura sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Premierul a menţionat că, în urma rectificării, bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară. Banii se vor folosi şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale.

Continuă programele din Educaţie

Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018. „Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a spus prim-ministrul.
Vor continua programele începute în Educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu veniturile reduse. Reducerea de aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei se referă în principal la Programul ‘Merg la şcoală’, care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an.

Vor primi bani persoanele sinistrate

Şeful Executivului a menţionat că prin rectificarea bugetară vor fi sprijiniţi şi cei care au suferit de pe urma inundaţiilor, alunecărilor de teren sau altor calamităţi naturale.

„Alocăm prin această rectificare 500 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate. De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Aşa cum am mai spus, pentru Guvernul României este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor ţării”, a mai declarat Dăncilă.

De unde se taie şi cât

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, faţã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuări au fost operate de la:

  • Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei),
  • Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei),
  • Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (–243 milioane de lei),
  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (–310,4 milioane de lei),
  • Ministerul Cercetării şi Inovãrii (–369,1 milioane lei),
  • Ministerul Educaţiei Naţionale (–1,03miliarde lei),
  • Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS