5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreşedintele unei secţii de votare din Pleşoi a luat ştampila acasă

Preşedintele unei secţii de votare din Pleşoi a luat ştampila acasă

Preşedintele biroului electoral al unei secţii de votare din localitatea doljeană Pleşoi a plecat acasă cu ştampila de control. Acest lucru s-a petrecut sâmbătă, 23 noiembrie, în ziua precedentă alegerilor. Din câte spun reprezentanţii BEJ Dolj, respectivul preşedinte de secţie a spus că a procedat aşa, considerând că doar acasă la el ştampila era în siguranţă. Această faptă este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei. Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României spune la articolul 43, alin 4:

La plecare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sigilează intrarea în localul de vot prin aplicarea ştampilei de control pe o bandă de hârtie. Este interzisă părăsirea localului de vot cu ştampila de control, ştampile cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot sau liste electorale.

Mai departe, la articolul 55, litera ab, legea precizează:

nerespectarea dispoziţiilor art. 43 alin. (4)

. Iar la articolul 56, alin.1 se spune:

Contravenţiile prevăzute la art. 55 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), ş), ţ), u), v), z), ab) şi ac) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 55 lit.ab) şi aplicarea sancţiunilor se fac de către preşedintele biroului electoral judeţean.

Cu toate acestea reprezentanţii Biroului electoral judeţean Dolj au o cu totul altă părere.

Într-adevăr, un preşedinte de birou din localitatea Pleşoi a luat ştampila acasă, dar legea nu prevede nimic în acest sens. Chiar dacă a plecat, nu avea ce să facă cu ea. L-am văzut pe respectivul preşedinte, de când a preluat ştampilele şi buletinele de vot. Era foarte îngrijorat şi spunea că trebuie să aibă grijă de ştampile,

spune reprezentantul BEJ Dolj.

Reprezentanţii IPJ Dolj au declarat următoarele:

Am fost sesizaţi că în localitatea doljeană Pleşoi preşedintele unei secţii de votare a luat ştampila acasă. Conform prevederilor Legii 370/2004, această faptă este încadrată ca şi contravenţie. Cei care constată şi aplică sancţiunile contravenţionale sunt reprezentanţii BEJ Dolj”,

a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS