21.7 C
Craiova
duminică, 23 iunie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMai multe cutremure au zguduit centrul Turciei

Mai multe cutremure au zguduit centrul Turciei

Mai multe cutremure, de intensităţi diferite, cea mai mare atingând 5,6 grade pe scara Richter, au zguduit joi centrul Turciei fără a provoca victime, dar punând regiunea în alertă, transmite AFP.  

În regiunea Tokat, între ţărmul Mării Negre şi nordul Anatoliei, au fost resimţite cel puţin trei cutremure după-amiaza târziu şi spre seară. Cel mai puternic seism a avut o intensitate de 5,6 grade. În urma acestuia o persoană a fost rănită şi s-au înregistrat pagube materiale, conform unei informări din partea ministrului Sănătăţii, Charretin Coca.

„La faţa locului au fost trimise vehicule de intervenţie şi ambulanţe”, a spus ministrul pe reţeaua X.

Cinci răniţi în rândul locuitorilor panicaţi

Agenţia locală de ştiri AHI a raportat cinci răniţi în rândul locuitorilor panicaţi, care încercau să îşi părăsească locuinţele. Acest ultim cutremur a fost resimţit în special în marele oraş de coastă Samsun, unde nu au fost raportate victime.

Ministrul de Interne Ali Verlikaya a declarat că „monitorizează situaţia”, în timp ce guvernatorul districtului Tokat, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, şi o delegaţie de la Afad, agenţia de ajutor guvernamentală turcă, au făcut o vizită la faţa locului.

Epicentrul seismului a fost la 5,25 kilometri sub pământ

Conform Afad, epicentrul seismului a fost la 5,25 kilometri sub pământ. El a fost urmat de trei replici şi a fost resimţit şi în principalul oraş al regiunii, Sivas. Toate cutremurele şi replicile s-au produs la o adâncime de mai puţin de 6 kilometri, a spus Afad.

Guvernanţii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore

În mai multe districte ale regiunii afectate de seisme, guvernanţii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore şi să deschidă centre sportive şi centre instituţionale pentru a le pune la dispoziţie locuitorilor care preferă să îşi părăsească locuinţele.

Întreaga regiune este situată pe falia Anatoliei de Nord, o zonă deosebit de activă, considerată ca prezentând un risc major de cutremur.

Sudul şi sud-estul Turciei au fost afectate pe 6 februarie 2023, la ora 4:17 a.m., de un cutremur violent de 7,4 grade, care a provocat moartea a 56.000 de persoane, potrivit bilanţului oficial.

Citeşte şi: Traficul a fost reluat treptat joi pe aeroportul din Dubai

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS