10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn avocat și un polițist, urmăriți penal. Prejudiciul este de 11 milioane de euro

Un avocat și un polițist, urmăriți penal. Prejudiciul este de 11 milioane de euro

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au efectuat un număr de 7 percheziții, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, la domiciliile a 3 persoane fizice (două dintre acestea având calitățile de avocat și lucrător de poliție) și la sediile a două instituții.

Activitățile sunt desfășurate în cauza având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave și șantaj, mediatizată în luna mai 2022.
Astfel, în urma activităților de urmărire efectuate în această cauză, a fost extinsă urmărirea penală față de doi suspecți sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență.

Prin mijloace frauduloase au obținut 16 milioane de euro

În luna august 2021, au aderat la grupul infracțional organizat având ca scop obținerea prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de euro. Cei doi suspecți au sprijinit material și moral liderul grupului infracțional organizat prin următoarele tipuri de activități:

  • au schimbat sau depus documente la anumite instituții;
  • au acordat sfaturi;
  • au intermediat legătura dintre membrii grupului;
  • au promis că vor influența în mod favorabil factorii de decizie ai unei unități bancare și ai unei instituții, pretinzând în mod mincinos că au calitatea de lucrători în cadrul unui serviciu de informații și dețin conexiuni în mediul politic și bancar.

Cei doi au cunoscut caracterul fictiv al contractelor de consultanță

Cei doi membri ai grupului infracțional organizat au cunoscut caracterul fictiv al contractelor de consultanță, prestări servicii, asociere în participațiune, utilizate pentru a justifica efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei, înlesnind și ajutând la inducerea în eroare și păgubirea unei unități bancare cu suma de aproximativ 11 milioane de euro, diferența de 5 milioane de lei nefiind obținută ca urmare a intervenției procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală care au întrerupt procesarea operațiunilor bancare solicitate de grup.
În schimbul ajutorului acordat, unul dintre cei doi suspecți a primit suma de 2 milioane de euro provenind din fondurile societății prejudiciate.

De asemenea, unul dintre suspecți a pretins că, în calitate de lucrător al unui serviciu de informații (calitate nereală), va interveni la judecători (nenominalizați) pentru a-i determina ca, în schimbul sumei de 60.000 de euro (contravaloarea unui ceas de lux), să dispună punerea în libertate a liderului grupului infracțional organizat.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, cele două persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS