16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFostă directoare, condamnată cu suspendare în ultima zi a anului 2021

Fostă directoare, condamnată cu suspendare în ultima zi a anului 2021

Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți au condamnat, pe 31 decembrie 2021, o fostă directoare a Direcției Județene pentru Sport și Tineret(DJST). Femeia, care a fost acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu și nerespectarea dispoziţiilor legii privind finanţele publice, a primit o pedeapsă de doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanței nu este definitvă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DNA anunțau, în august 2018, trimiterea în judecată a unei inculpate, la data faptelor director executiv în cadrul DJTS Mehedinți. Anchetatorii au susținut că inculpata ar fi reziliat în mod abuziv un contract, după care ar fi încheiat, tot abuziv, alte 12 contracte de prestări servicii.

”În perioada 2010-2012, inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina în calitate de director executiv al DJST Mehedinți, a reziliat în mod abuziv un contract, iar apoi a încheiat, cu diverse societăți comerciale, alte 12 contracte de presări servicii, în mod abuziv, prin încălcarea prevederilor legale, producând un prejudiciu total DJST Mehedinți în cuantum de 242.197 lei.

Respectivele contracte au fost încheiate de inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina fără implicarea funcționarilor responsabili din cadrul Compartimentulului Achiziții Publice, selectarea firmelor, negocierea clauzelor contractuale și perfectarea contractelor fiind făcute de exclusiv de inculpată”, au precizat anchetatorii.

Probleme și cu contractele de asistență juridică

Procurorii au mai explicat că, cu ocazia încheierii unor contracte de asistență juridică, inculpata ar fi depășit plafonul aprobat pentru astfel de cheltuieli.

”În perioada 2011-2012, inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina în aceeași calitate menționată anterior, cu ocazia derulării contractelor de asistență juridică încheiate cu un cabinet de avocatură, a angajat și utilizat creditele bugetare pe baza unor angajamente legale care depășeau limita prevederilor legale aprobate, cu suma totală de 18.200 lei.

Deși încheierea celor două contracte de asistență juridică cu un cabinet de avocatură era justificată în condițiile în care, în perioada respectivă, DJST Mehedinți nu avea compartiment juridic și nici angajați cu atribuții în acest domeniu, inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina a achitat serviciile de consultanță depășind plafonul aprobat pentru astfel de cheltuieli”, au mai precizat anchetatorii.

Condamnată cu suspendare în ultima zi a anului 2021

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul tribunalului Mehedinți pe 6 august 2018. Vineri, pe 31 decembrie, instanța s-a pronunțat. Inculpata a fost condamnată pentru ambele infracțiuni, iar după contopire a primit o pedeapsă de doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare.

Instanța a admis în parte acţiunea civilă a DJTS Mehedinți și a obligat inculpata să achite instituției suma de 209.437 lei. Judecătorii au constatat că, în cursul anului 2021, femeia a virat în contul DJTS, în trei tranșe, suma de 110.150 lei.

Pentru recuperarea întregului prejudiciu, instanța a dispus menținerea sechestrului pus pe două imobile care aparțin inculpatei. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS