11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPedepse cu executare în dosarul evaziunii de la Frigorifer

Pedepse cu executare în dosarul evaziunii de la Frigorifer

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins apelurile formulate de inculpatele dintr-un dosar de evaziune fiscală, condamnate la pedepse cuprinse între patru ani şi şase luni şi zece ani şi trei luni de închisoare. Hotărârea instanţei este definitivă. Procurorii DIICOT au susţinut că o societate comercială care avea puncte de lucru în Frigorifer și Marlorex a comercializat mărfuri zilnic, timp de trei ani, fără a evidenția în totalitate veniturile realizate. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost de peste 13 milioane de lei.

Procurorii DIICOT descindeau, în iunie 2015, la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale cu domeniu de activitate comerțul cu ridicata al cărnii și produselor din carne. La acea vreme, anchetatorii au susţinut că firma adusese bugetului de stat un prejudiciu de aproape 8 milioane de lei.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat la data de 18 iunie 2015 un număr de 10  percheziţii la sediul SC Somarom SRL şi la punctele de lucru declarate, în incinta complexelor comerciale „Frigorifer” şi „Marlorex”, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat in săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2013-februarie 2014, în contabilitatea SC Somarom Trading SRL nu au fost evidenţiate veniturile realizate din comercializarea produselor alimentare în cuantum total de 23.537.569 de lei, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la suma de 7.750.000 de lei”, au precizat procurorii DIICOT.

Prejudiciu de peste 13 milioane de lei

În aprilie 2017, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a SC Somarom SRL şi a altor şase inculpate. Acuzaţiile au fost de constituirea unui grup infracţional, evaziune fiscală sau complicitate la evaziune fiscală. Dosarul a fost întregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Potrivit instanţei de judecată, prejudiciul a fost aproape dublu decât a fost anunţat inţial de DIICOT. De altfel, şi perioada în care ar fi fost comise infracţiunile a fost mai mare.

„În actul de sesizare, în esență, s-a reținut că inculpata persoană juridică, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada ianuarie 2012-iunie 2015, a comercializat zilnic mărfuri fără a evidenția în totalitate veniturile realizate în acte contabile sau alte documente legale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligații lor fiscale, ca urmare a dispozițiilor inculpatei B.N., administrator de fapt, și a produs un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 13.553.449,05 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit”, se arată în hotărârea instanţei.

Pedepse cu executare pentru evaziune fiscală

În martie, anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunţat. SC Somarom Trading SRL a primit o amendă penală de 300.000 de lei.

Cea mai mare pedeapsă, de 10 ani şi 3 luni de închisoare, a primit-o adminstratorul firmei, o femeie de 56 de ani.

Celelalte cinci inculpate din dosar au primit pedepse cuprinse între 4 ani şi 6 luni şi 9 ani de închisoare. Toate pedepsele sunt cu executare. Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de ANAF şi a dispus ca inculpatele să achite suma totală de 13.553.449,05 lei. La acestă sumă se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data producerii prejudiciului până la data achitării sumei.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpate şi procurori la Curtea de Apel Craiova. Vineri, pe 5 noiembrie, instanţa a respins apelurile ca nefondate. Hotărârea instanţei este definitivă, aşa că inculpatele trebuie să executate pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj.

Trei inculpate au ajuns după gratii

Potrivit poliţiştilor doljeni, în cursul zilei de vineri au fost încarcerate trei dintre persoanele condamnate. Este vorba de două femei de 37 şi 54 de ani, din Craiova, şi de o de o femeie de 36 de ani, din Ostoveni. Acesta din urmă locuieşte fără forme legale în Craiova, potrivit oamenilor legii.

Reprezentaţii IPJ Dolj au precizat că persoanele condamnate au fost încarcerate în Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS