10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAchiziția de vaccinuri anti-COVID în România, anchetată de DNA

Achiziția de vaccinuri anti-COVID în România, anchetată de DNA

DNA a anunțat marți că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei și până în prezent. DNA nu menționează nimic concret, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu.

Anunțul Direcției Naționale Anticorupție:

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, potrivit unui comunicat DNA.

Vaccinul anti-COVID este achiziționat de către guvern în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană

Vaccinul anti-COVID este achiziționat de către guvern în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană.
În 14 iulie, premierul Florin Cîțu declara că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor, conform HotNews.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (…) Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie.

Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…).

Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, afirma Cîţu, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.

Vaccinurile comandate sunt pentru mai mulţi ani

El mai spunea că vaccinurile comandate sunt pentru mai mulţi ani, iar preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite.
„Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura „, mai spunea Cîţu.

România a primit până acum 18.522.449 de doze de vaccin împotriva COVID-19

România a primit până acum 18.522.449 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români. Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS