1 C
Craiova
duminică, 5 decembrie, 2021
Știri de ultima orăEvenimentUn an şi opt luni de arest pentru un executor judecătoresc

Un an şi opt luni de arest pentru un executor judecătoresc

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, menținerea arestului preventiv față de un executor judecătoresc, deferit justiţiei în februarie 2020. Inculpatul a fost încarcerat în decembrie 2019, în baza unui mandat de arestare în lipsă emis de Curtea de Apel Craiova. Este acuzat de comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare și înşelăciune. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul adus unui număr de 42 de persoane fizice și juridice este de aproape 2 milioane de euro.

Procurorii craioveni anunţau, în februarie 2020, trimiterea în judecată a unui executor judecătoresc din Craiova. Acesta a fost acuzat de comiterea mai multor infracţiuni.
Potrivit anchetatorilor, pe de o parte, inculpatul și-ar fi însușit diverse sume de bani din conturile debitorilor.

„În calitate de executor judecătoresc (…), şi-a însuşit din conturile de consemnare ale Biroului Executor Judecătoresc D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare, fără a le distribui creditorilor“, au explicat anchetatorii.

Prejudiciu a fost stabilit la aproape 2 milioane de euro

Procurorii craioveni au mai susţinut că, pe de altă parte, inculpatul a promis mai multor persoane unul şi acelaşi imobil. Ar fi încasat însă banii de la toate persoanele.

„A încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în Craiova. Asupra imobilelor el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031, în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiate de el cu adevăratul proprietar. Unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul imobilului (total sau parţial) de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la adevăratul proprietar, în viitorul apropiat, proprietatea asupra bunurilor respective, pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători“, au mai susţinut anchetatorii.

Procurorii craioveni au mai precizat că prejudiciul total este de 9.170.445 lei. Ar fi fost prejudiciate 42 de persoane fizice şi juridice.

Un an şi opt luni de arest pentru executorul judecătoresc

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova la începutul lunii februarie 2020. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori se numără abuzul în serviciu, delapidarea, înşelăciunea, falsul în declaraţii şi abuzul de încredere.

Inculpatul a fost arestat în lipsă la sfârşitul lunii martie 2019, la cererea procurorilor craioveni. În decembrie, acelaşi an, bărbatul a fost încarcerat. De atunci, Curtea de Apel Craiova a tot prelungit măsura preventivă dispusă față de inculpat. Același lucru s-a întâmplat și miercuri, pe 12 august.

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Precipitații, vânt puternic și polei în mare parte din...

ANM a transmis o informare meteo de precipitații, intensificări...

ȘTIRI GdS