10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Trei suspecți, arestați în cazul jurnalistului împușcat în Olanda

(VIDEO) Trei suspecți, arestați în cazul jurnalistului împușcat în Olanda

-

Trei suspecți au fost arestați în cazul jurnalistului de investigaţii împușcat, miercuri, pe o stradă din Amsterdam, în Olanda. Peter de Vries este în stare gravă.

Episodul a fost condamnat în mod ferm de importanţi oficiali europeni, precum şi de regele Olandei.

Reporterul a fost atacat în momentul în care ieșea din clădirea unei televiziuni, unde participase la o emisiune în direct.

Willem-Alexander, regele Olandei a declarat că: „Peter de Vries a fost, desigur, un jurnalist extraordinar și acest atac este și un atac asupra jurnalismului, o piatră de temelie a statului nostru constituțional și, prin urmare, și un atac asupra statului de drept.”

În vârstă de 64 de ani, jurnalistul a devenit cunoscut în Olanda pentru cazurile de crimă organizată investigate, lucru ce i-a adus de-a lungul timpului numeroase ameninţări cu moartea.

Mesaje de susținere

Primarul capitalei l-a descris drept “un erou național, un jurnalist curajos, care a căutat neobosit dreptatea”. De asemenea, atacul a fost denunțat drept ”şocant şi de neconceput”, atât de Guvernul de la Haga, cât și de oficialii Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „S-ar putea să nu fim de acord cu multe dintre lucrurile pe care le vedem în mass-media, dar trebuie să fim de acord că jurnaliștii care investighează potențiale abuzuri de putere nu sunt o amenințare, ci un atu pentru democrațiile și societățile noastre, iar gândurile și solidaritatea noastră se îndreaptă către acest jurnalist, Peter de Vries, în aceste momente.”

Mai mulți locuitori din Amsterdam s-au adunat în locul în care a fost împușcat bărbatul și au aprins lumănări și au așezat flori pe trotuar.

Episodul nu este unul izolat în Europa. O jurnalistă din Malta, care cerceta cazuri de corupţie, a fost omorâtă acum patru ani. De aceeași soartă a avut parte și un jurnalist de investigaţie slovac. Iar la începutul lunii aprilie, un reporter din Grecia a fost ucis în faţa locuinţei sale din sudul Atenei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Nicolae Ciucă va fi prezent de Sf. Gheorghe în...

Nicolae Ciucă, președintele PNL și președintele Senatului României, va...

ȘTIRI GdS