7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentSancţiuni şi infracţiuni la alegeri, în judeţul Dolj

Sancţiuni şi infracţiuni la alegeri, în judeţul Dolj

Poliţiştii doljeni au întocmit mai multe dosare penale şi au aplicat amenzi cu ocazia alegerilor parţiale locale, care s-au desfăşurat duminică în cinci localităţi doljene. Este vorba de oraşul Filiași și comunele Catane, Sadova, Terpeziţa şi Ostroveni. Au fost reclamate fapte de fals şi uz de fals, dar şi de fraudă la vot.

Potrivit oamenilor legii, prima sesizare a fost făcută sâmbătă seara. Au fost reclamate fapte de uz de fals în legătură cu întocmirea listei pentru urna mobilă, la Catane.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Rast au fost sesizati de membri ai unei secții de votare din Catane cu privire la faptul că la secția de votare s-a prezentat o femeie de 33 ani, din comuna Catane, care a depus un număr de 72 cereri pentru urna mobilă, cereri însoțite de copii ale unor documente de identitate şi adeverințele medicale eliberate de către medicii de familie.

Printre cererile respective s-ar fi aflat mai multe cereri ale unor persoane de pe raza comunei Catane, care în adeverinţele medicale eliberate de către medicii de familie ar figura ca netransportabile, însă s-ar putea deplasa”, au explicat poliţiştii doljeni.

Au fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals.

Suspiciuni de fraudă şi la Filiaşi

Un incident asemănător a avut loc şi la Filiaşi. Mai multe persoane ar fi cerut urna mobilă în baza unor adeverinţe medicale emise de un medic din localitate. Acesta din urmă a susţinut că nu a eliberat adeverinţele cu pricina.

„Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Filiași au fost sesizați prin plângere scrisă de o femeie, reprezentant al unui partid politic, despre faptul că mai multe persoane au solicitat prin cerere exprimarea dreptului la vot prin intermediul urnei mobile depunând adeverințe care nu atestă afecțiuni medicale.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că la o secție de votare din Filiași au fost depuse şase cereri însoțite de adeverinţe medicale iar la altă secție de votare o cerere însoțită de adeverinţă medicală. Toate cele şapte adeverinte medicale au fost emise sub parafa unui medic din Filiași care a declarat că nu are cunoștință de eliberarea acestor adeverințe”, au mai precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Şi în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru fals intelectual și uz de fals.

Dosare penale pentru fraudă la vot

Tot duminică, oamenii legii au întocmit trei dosare penale pe numele unor persoane care au votat fără a avea acest drept. Primul incident a avut loc la o secţie de votare din comuna Sadova. Poliţişti au stabilit că un bărbat de 59 de ani, din Rovinari, a votat folosind un document de identitate anulat.

Alte cazuri de fraudă la vot au fost înregistrate în comuna Terpeziţa.

„Din verificari a rezultat faptul că o femeie de 54 ani din comuna Bucovaț, precum și un bărbat de 41 de ani si o femeie de 37 de ani, ambii din Craiova, s-au prezentat la o secție de votare din Terpezița, unde și-ar fi exprimat dreptul la vot cu ocazia alegerilor locale parțiale, fără a avea acest drept”, au stabilit oamenii legii.

În urma cercetărilor s-a stabilit că cele trei persoane au deținut vize de reședință la imobile situate pe raza localității Terpezița. Vizele au fost valabile însă până la data de 25 iunie.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi un craiovean de 52 de ani. Şi acesta a votat în Terpeziţa, deşi viza de reşedinţă îi expirase pe data de 25 iunie.

În toate cazurile au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracţiunii de fraudă la vot.

Cu sticla de băutură în secția de votare

Duminică, un bărbat de 64 de ani, a fost amendat de polițiști cu 2.200 de lei. Bărbatul, care făcea parte din personalul auxiliar al unei secții de votare din Terpezița, a fost sancționat pentru că a adus o sticlă de băutură în secția de votare.

O femeie de 89 de ani, din Sadova, a fost amendată pentru că a intrat într-o secţie de votare cu un pliant cu însemnele unei formaţiuni politice.

Tot duminică, un tânăr de 28 de ani, din Filiaşi, a fost amendat cu 600 de lei. Motivul a fost că a fotografiat cu un telefon mobil buletinul de vot.

Cine sunt noii primari din Dolj

În oraşul Filiaşi, alegerile au fost câştigate de candidatul PSD, Marin Gheorghe, cu 72,24% (5.467 de voturi).

În comuna Catane, funcţia de primar a fost câştigată de candidatul PSD, Gheorghe Mărgărit, cu 54,03% (388 de voturi).

La Ostroveni, mandatul de primar a fost câştigat candidatul PSD, Florian Cîrciu, cu 80,09% (1.529 de voturi). În comuna Sadova, alegerile au fost câştigate de candidatul PNL, Horaţiu-Mihai Lazăr, cu 49.80% (1.777 de voturi).

În comuna Terpeziţa, a câştigat candidatul PNL, Virgil Daniel Gruia, cu 62,51% (707 voturi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS