21.2 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFirme "fantomă" din Dolj, implicate în fraude cu deşeuri de plastic

Firme „fantomă” din Dolj, implicate în fraude cu deşeuri de plastic

ANAF a anunţat, ieri, că inspectorii antifraudă au identificat o reţea de firme specializate în reciclarea deşeurilor de plastic, care ar fi fraudat budetul de stat cu aproximativ 3,5 milioane de euro. O parte dintre firmele implicate în circuitul fraudulos sunt înregistrate în Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Constanţa şi Bucureşti.

Potrivit ANAF, prejudiciul adus bugetului de stat este de peste 17 milioane de lei. Din circuitul fraudulos ar face parte şapte firme, unele din Dolj şi Mehedinţi.

„În scopul sustragerii de la plata obligațiilor prevăzute de lege, grupul organizat a disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deșeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care pentru activitatea de colectare au fost folosite exclusiv firme tip ”fantomă”, înregistrate în județele Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Constanța și Municipiul București. Deși nu aveau personal angajat și nici mijloace tehnice necesare gestionării deșeurilor, cei care operau în spatele acestor firme fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a deșeurilor de ambalaje de plastic/PET” susţine ANAF.

Circuitul frudulos, coordonat de o firmă din Timiş

Reprezentanţii ANAF mai spun că pe circuit se interpunea societatea aflată în centrul rețelei, specializată în reciclare.

„Practic, această societate, cu sediul în județul Timiș, coordona activitatea frauduloasă a întregii rețele și raporta operațiuni fictive către Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului cu care avea încheiate contracte de administrare a operațiunilor de colectare și valorificare a deșeurilor de ambalaje plastic și PET.
Prin crearea acestui circuit tranzacțional fictiv, organizat pe paliere bine determinate, s-au disimulat operațiunile de colectare și reciclare a deșeurilor cu scopul de a sustrage de la plată sumele datorate bugetului general consolidat al statului”, au mai transmis reprezentanţii ANAF.
Aceştia din urmă mai spun că vor sesiza organele de urmărire penală pentru recuperarea prejudiciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS