14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentANAF: Prejudiciu de 17 milioane lei în domeniul deșeurilor reciclabile

ANAF: Prejudiciu de 17 milioane lei în domeniul deșeurilor reciclabile

Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, au investigat o rețea frauduloasă de șapte firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, ai căror organizatori au fraudat cu circa 3,5 milioane de euro (peste 17 milioane lei) bugetul general consolidat al statului.

În scopul sustragerii de la plata obligațiilor prevăzute de lege, grupul organizat a disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deșeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care pentru activitatea de colectare, au fost folosite exclusiv firme tip ”fantomă”, înregistrate în județele:

  • Dolj,
  • Hunedoara,
  • Mehedinți,
  • Constanța,
  • Municipiul București.

Deși nu aveau personal angajat și nici mijloace tehnice necesare gestionării deșeurilor, cei care operau în spatele acestor firme fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a deșeurilor de ambalaje de plastic/PET.

Pe circuit, se interpunea societatea aflată în centrul rețelei, specializată în reciclare. Practic, această societate cu sediul în județul Timiș coordona activitatea frauduloasă a întregii rețele și raporta operațiuni fictive către Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului cu care avea încheiate contracte de administrare a operațiunilor de colectare și valorificare a deșeurilor de ambalaje plastic și PET.

Prin crearea acestui circuit tranzacțional fictiv, organizat pe paliere bine determinate, s-au disimulat operațiunile de colectare și reciclare a deșeurilor cu scopul de a sustrage de la plată sumele datorate bugetului general consolidat al statului.

Pentru continuarea cercetărilor și recuperarea prejudiciului cauzat vor fi sesizate organele de urmărire penală competente.

Schema relațională a tranzacțiilor investigate se prezintă astfel:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS