17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment„Adio pandemie!” - Zeci de mii de turiști la Rânca

„Adio pandemie!” – Zeci de mii de turiști la Rânca

-

Record de turiști la Rânca în perioada vacanței de Crăciun. Cozile s-au întins pe 15 kilometri, de la ieșirea din Novaci și până la intrarea în stațiune. Accesul către zona montană a fost aproape un coșmar în zilele de 26 și 27 decembrie.

Dacă de Crăciun, afluxul de turiști nu a dat bătăi de cap, ce a urmat a depășit orice așteptări din partea cabanierilor, a autorităților locale și chiar a salvamontiștilor cu ani grei de experiență. Nimeni nu a mai văzut o coadă de mașini întinsă între orașul Novaci și zona montană Rânca. Au durat și câteva ore pentru ca un șofer plecat din Novaci să ajungă în zona turistică și să încerce să își găsească un loc de parcare. Și autoritățile locale au fost depășite de numărul mare de autoturisme care au mers la Rânca și nu au fost pregătite cu mii de locuri de parcare. Acest lucru a îngreunat și chiar blocat traficul rutier. Fiecare a parcat pe unde a putut, inclusiv pe marginea șoselei sau ocupând porțiuni din carosabil.  

Șeful Salvamont România: „Nu am mai văzut așa ceva!”

Faptul că la Rânca a fost zăpadă din belșug și opt pârtii deschise a atras turiști din întreaga țară. A nins imediat după Craciun, iar ninsorile au continuat și în zilele care au urmat. Iubitorii sporturilor de iarnă și ai muntelui au fost încurajați de faptul că la Rânca este iarnă autentică. S-au pus în mașini și au plecat către stațiunea din nordul județului Gorj, cu gândul că vor putea schia. Nici când nu era pandemie nu s-a înregistrat un asemenea blocaj și cozi de mașini care au acoperit distanța dintre Novaci și Rânca. „Probabil am avut între 5.000 – 7.000 de turiști zilnic la Rânca.

Pe 26 decembrie a fost incredibil, cozi de peste 10-15 kilometri la urcarea în Ranca, practic coada de mașini începea din Novaci. Așa a fost și pe 27 decembrie, prin Novaci trecea o coloană continuă de mâșini către Rânca. Duminică erau cam 150 de mașini la fiecare 10 min. Urcau la Rânca. O asemenea afluire de mașini nu am văzut niciodată!”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, care este și președintele Salvamont România.

14 intervenții pe pârtii

Dacă traficul între Novaci și Rânca a fost unul infernal, pe pârtii a fost liniște și nu au fost înregistrate evenimente deosebite. În ciuda numărului mare de turiști, de la Crăciun și până duminică au fost 14 intervenții pe pârtiile de schi. Pe 26 decembrie salvamontiștii gorjeni au avut cele mai multe intervenții în clasamentul la nivel național.

Salvamontiștii au acordat primul ajutor și au trimis turiștii la spital, acolo unde a fost cazul. „Am avut 14 intervenții în ultimele trei zile, 8 doar în ziua de 26 decembrie, cele mai multe din țară. Au fost înregistrate accidente la schi, sanie și câteva intervenții la persoane cu probleme de sănătate aflate în stațiune. Am avut în stațiune minimum 8 salvatori pe zi, o ambulanță a Salvamont în stațiune, cabinet medical deschis non-stop în baza Salvamont și două cabinete medicale la baza pârtiilor Păpușa și M1. Nu știu cum va fi sezonul de iarnă la Rânca, dar, dacă vom avea în fiecare zi atâția turiști atunci va fi nevoie de o mobilizare mai mare”, a mai spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Autoritățile nu au fost pregătite

Autoritățile au fost prinse pe picior greșit, mai ales că nimeni nu se aștepta ca mii de turiști să urce la Rânca, dat fiind faptul că este pandemie și sunt restricții impuse la nivel național, inclusiv cu privire la circulația pe timp de noapte. Din acest motiv au fost și multe persoane care s-au cazat la Rânca pentru ca noaptea să nu îi prindă pe drum. În zona turistică Rânca sunt aproximativ o mie de pensiuni, cabane și hoteluri.

Există și sub 20 de unități de alimentație publică. Este vorba de restaurante, autoserviri și cafenele sau baruri. Faptul că la Rânca au ajuns mii de turiști este pus și pe seama faptului că județul Gorj se află pe primele locuri la nivel național cu privire la numărul mic de cazuri de coronavirus. Este de văzut și cum poliția și jandarmii au reușit să vegheze la respectarea măsurilor din pandemie în zona turistică Rânca. Cert este că blocajul de pe Transalpina a fost cauzat și de lipsa unor parcări mari la intrarea în Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbat strivit de un copac la Turcinești

Pompierii gorjeni au fost solicitați să intervină vineri după-amiază...

ȘTIRI GdS