10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentGrupare de traficanți de persoane, destructurată cu ajutorul Eurojust

Grupare de traficanți de persoane, destructurată cu ajutorul Eurojust

Procurorii DIICOT anunță destructurarea unei grupări infracționale specializate în traficul de persoane. Potrivit anchetatorilor, mai multe victime au fost traficate în Finlanda, în scopul practicării prostituției. Acest dosar a fost instrumentat de procurorii DIICOT, alături de ofițerii de combatere a criminalității organizate din Craiova. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de Eurojust.

Anchetatorii susțin că acțiunile de destructurare a grupării au avut loc începând cu luna mai, anul acesta.

”În perioada mai-noiembrie 2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova, cu sprijinul Eurojust, au reușit destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, care avea ca obiect de activitate exploatarea unui număr mare de persoane vătămate, prin practicarea prostituției, grup care a activat în Finlanda. Acestea au beneficiat de sume mari de bani provenite din practicarea prostituție și menținând controlul asupra fetelor cu acte de violență și amenințare”, au explicat anchetatorii.

Grupare de traficanți, destructurată în urma unei acțiuni comune


Potrivit procurorilor DIICOT, pentru coordonarea investigațiilor a fost constituită o echipă comună între anchetatorii din Craiova și Departamentul de Poliție Helsinki, Serviciul de Investigații Criminale, Unitatea pentru Infracțiuni Grave.

”O acțiune comună s-a desfășurat la data de 13.05.2020, în cadrul căreia s-au efectuat 14 percheziții pe teritoriul României și Finlandei. Au fost indisponibilizate șase autoturisme de lux, un imobil, mai multe telefoane mobile, laptopuri, suma de 45.000 de euro și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie. Până în prezent, nouă inculpați au fost puși sub acuzare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust”, au mai precizat oamenii legii.

10 victime au fost salvate în Finlanda

Eurojust precizează că, în urma acțiunii comune, 10 victime ale traficanților au fost salvate. Este vorba de tinere recrutate din zone rurale, care au fost traficate în schimbul unor false promisiuni.

”Suspecții au fost arestați în timpul unei acțiuni din luna mai a acestui an, în România și Finlanda. Ar fi condus o rețea pentru exploatarea sexuală a aproximativ zece femei victime, care au fost trimise în țară în siguranță(…).

Suspecții au recrutat femei tinere victime din zonele rurale mai sărace din România pentru exploatare sexuală în Finlanda, adesea sub promisiuni false. În timpul acțiunii, au fost percheziționate 14 locuri și au fost confiscate șase mașini de lux, o proprietate, telefoane mobile, laptopuri, chitanțe de transfer de bani și 45.000 euro în numerar. Procesele vor începe înainte de sfârșitul acestui an”, transmite Eurojust.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS