12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentInculpații din dosarul de la Impozite și Taxe scapă de pușcărie

Inculpații din dosarul de la Impozite și Taxe scapă de pușcărie

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat o sentință definitivă în dosarul în care au fost deferiți justiției 14 foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova. Inculpații au fost acuzați fie că au șters din sistem sute de amenzi, fie că au acordat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept. Pedepsele stabilite de instanță sunt între 9 luni și trei ani de închisoare cu suspendare. O parte din prejudiciul produs de inculpați a fost recuperat.

Cercetările în acest dosar au fost începute de anchetatori încă din anul 2011. Ulterior, în 2015, oamenii legii au anunțat că au strâns probe împotriva a 14 foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe Craiova. Prejudiciul creat de inculpați a fost calculat de anchetatori la suma de aproximativ 650.000 de lei.
Pe 22 ianuarie 2015, zeci de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, ajutați de poliţişti din alte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au descins la locuințele suspecţilor.

Ulterior, 14 dintre ei au fost puși sub acuzare. Anchetatorii au reținut că, în perioada 2007-2014, „au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“.
Inculpații au mai fost acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru. Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au făcut acest lucru „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“.

Cum acționau funcționarii de la Impozite și Taxe

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au menționat fiecare amendă care a dispărut din sitem, dar și alte ”apucături” ale inculpaților.

De exemplu, numai într-o zi, una dintre inculpate a băgat în proprile buzunare 10.000 de lei. ”Inculpata C.P.C, la data de 25.02.2011, cu ocazia prezentării la ghișeu a martorului B.C., acesta achitând suma de 10.000 lei, reprezentând jumătate din minimul amenzii aplicată conform(…), după ce a încasat banii, a editat și imprimat chitanța, înmânând martorului menționat originalul. La sfârșitul zilei, a anulat chitanța în aplicația informatică cu scopul de a obține beneficii materiale pentru sine, cauzând un prejudiciu bugetului local în cuantum de 10.000 lei”, au explicat anchetatorii.

În alte situații au fost acordate facilități fiscale nejustificate de 100% pentru imobile, terenuri sau autoturisme.

”Referitor la inculpatul C.S.O., prin rechizitoriu s-a reținut că în perioada(…), acesta a operat în evidența fiscală informatizată facilități fiscale nejustificate pentru 146 de contribuabili, fără respectarea prevederilor legale, fără documente justificative și fără ca persoanele respective să beneficieze de aceste drepturi, în scopul de a obține beneficii materiale pentru alții, cauzând un prejudiciu total de 515.288 lei”, se mai arată în rechizitoriu.

Direcția de Taxe și Impozite a reluat activitatea de încasare la ghişeu

Pedepse cu suspendare la Judecătoria Craiova

Tot în 2015, inculpații din acest dosar au fost deferiți justiției. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat frauda informatică, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul informatic, înşelăciunea sau favorizarea infractorului.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe pe 11 iulie 2019. Toți cei 14 inculpați au fost găsiți vinovați și condamnați. Cinci dintre ei au primit pedepse de câte trei ani de închisoare. Restul inculpaților au fost condamnați la pedepse cuprinse între 9 luni și doi ani şi opt luni de închisoare. Toate pedepsele primite de inculpaţii din acest dosar au fost cu suspendare.

Instanţa a constatat că o mare parte dintre inculpaţi au achitat prejudiciul constatat de anchetatori. Mai exact, Primăria Craiova, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, urma să mai primească bani de la patru inculpaţi. Este vorba de suma totală de 192.072 de lei.

Inculpații din dosarul de la Impozite și Taxe, condamnați definitiv

A urmat apelul, iar luni, pe 16 noiembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova s-au pronunțat. Instanța a menținut pedepsele stabilite de Judecătoria Craiova cu o singură excepție. Inculpata care fusese condamnată la doi ani și opt luni de închisoare a primit o pedepasă de doi ani și șase luni de închisoare.

Instanța a constatat că a mai fost achitată o parte din prejudiciu. Astfel, Primăria Craiova urmează să mai primească suma de 169.855 de lei. Cea mai mare sumă, de 146.357 de lei, i se impută numai unuia dintre inculpații condamnați. Este vorba de funcționarul care a acordat facilități fiscale de peste 500.000 de lei. Acesta a achitat deja o mare parte din prejudiciu(368.000 de lei).

Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS