8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedepse cu suspendare în dosarul de la Taxe şi Impozite

Pedepse cu suspendare în dosarul de la Taxe şi Impozite

Magistraţii de la Judecătoria Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să condamne 14 foşti funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, acuzaţi că au şters sute de amenzi din sistemul informatic. Cei 14 inculpaţi au primit pedepse între nouă luni şi trei ani de închisoare cu suspendare.

Cercetările în acest dosar au fost începute încă din anul 2011, iar în ianuarie 2015, oamenii legii au anunțat că au strâns probe împotriva a 14 foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe Craiova, care ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 650.000 de lei.
Pe 22 ianuarie 2015, zeci de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, ajutați de poliţişti din alte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au descins la locuințele suspecţilor.

Ulterior, 14 dintre ei au fost acuzați că, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, în perioada 2007-2014, „au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“.
Inculpații au mai fost acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru. Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au făcut acest lucru „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“.

Pedepse cu suspendare pentru cei 14 inculpaţi

La jumătatea lunii februarie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpați. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat frauda informatică, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul informatic, înşelăciunea sau favorizarea infractorului.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat săptămâna trecută, pe 11 iulie. Astfel, Ioana Moraru, Claudia Bogoi, Loredana Beldeanu, Vasilica Bumbac şi Octavian Cojocaru au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare.
Elena Munteanu a fost condamnată la doi ani şi opt luni de închisoare, iar Daniel Stepan la doi ani şi trei luni. Titina Gratie a primit o pedeapsă de doi ani şi două luni, iar alţi trei inculpaţi – Petria Coadă, Lucica Păsărică şi Luminiţa Predoaica – au fost condamnați la câte doi ani de închisoare.
Georgeta Mitroi şi Lilioară Piciu au fost condamnaţi la un an şi şase luni, respectiv un an de închisoare. Cea mai mică pedeapsă, de nouă luni de închisoare, a primit-o inculpata Anca Cătănescu. Toate pedepsele primite de inculpaţii din acest dosar sunt cu suspendare.

A fost achitat o mare parte din prejudiciu

Instanţa a constatat că o mare parte dintre inculpaţi au achitat prejudiciul constatat de anchetatori. Mai exact, Primăria Craiova, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, trebuie să mai primească bani de la patru inculpaţi. Georgeta Mitroi a fost obligată să achite Primăriei Craiova suma de 33.268 de lei, reprezentând daune materiale, iar Claudia Bogoi suma de 8.272 de lei, reprezentând daune materiale nerecuperate.
În schimb, Octavian Cojocaru trebuie să achite Primăriei Craiova suma de 147.705 lei, iar Lucica Păsărică suma de 2.827 de lei.

Inculpata Elena Munteanu a fost obligată să achite altor părţi civile din dosar sumele de 8.725 şi 1.100 de lei, reprezentând daune civile.
Cel mai mic prejudiciu, de numai 41 de lei, a fost achitat deja de Titina Gratie. Cel mai mare, de aproape 150.000 de lei, i se impută inculpatului Octavian Cojocaru.
Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS