8 C
Craiova
sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Armenia şi Azerbaidjanul se luptă iar în Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjanul se luptă iar în Nagorno-Karabah

Tensiuni extreme în Caucaz, între Armenia și Azerbaidjan. Se duc lupte în regiunea autonomă Nagorno Karabakh, unde armata azeră a bombardat mai întâi pozițiile forțelor de independență armene, care atacaseră în timpul nopții, și apoi au lansat o contraofensivă, transmite ansa.

Legea marţială şi mobilizare generală

Separatiștii armeni din regiunea autonomă azeră Nagorno Karabakh au declarat legea marțială și „mobilizarea generală”, după ce forțele armate azere au lansat o contraofensiva. Între timp, atât guvernul de la Baku, cât și rebelii separatişti susțin că luptele care au loc din zorii acestei dimineți în Nagorno Karabakh provoacă „multe victime“ în rândul populației civile.

În zori, forțele azere au început o ofensivă în disputata regiune autonomă Nagorno Karabakh, pentru a „neutraliza forțele de război din Armenia și a proteja populația civilă”, potrivit guvernului de la Baku.

Guvernul de la Erevan nici măcar nu a încercat să-și ascundă obiectivele: „Suntem cu toții uniți în spatele statului și armatei noastre (…) și vom câștiga. Trăiască glorioasa armată armeană“, a postat pe Facebook premierul armean Nikol Pashinyan, după vestea doborârii de către rebelii pro-armeni a două elicoptere azere.

Un conflict mocnit, vechi de 30 de ani

Aceasta este cea mai gravă criză armeno-azeră din 2016. Cele două foste republici sovietice caucaziene au purtat un război sângeros prin procură în anii 1990, în care s-au pierdut 30.000 de vieţi omeneşti. Aceasta s-a întâmplat după ce separatiştii armeni au preluat controlul asupra regiunii azere Nagorno Karabakh, în 1991, la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Un acord de încetare a focului între cele două țări este în vigoare din 1994, dar acestea nu au ajuns niciodată la pace, în ciuda medierii Statelor Unite, Franței și Rusiei prin așa-numitul Grup Minsk.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: Două decese și încă 59 de cazuri noi...

În județul Gorj au fost înregistrate în ultimele 24 de ore două decese și încă 59 de cazuri de coronavirus. Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel:

ȘTIRI GdS

Gorj: Două decese și încă 59 de cazuri noi...

În județul Gorj au fost înregistrate în ultimele 24 de ore două decese și încă 59 de cazuri de coronavirus. Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel:

Craiovenii pot aprinde iluminatul festiv în două ore

Astăzi, la orele 18.00, Primăria Craiova va porni iluminatul festiv de sărbători. Craiovenii sunt invitați să aprindă chiar ei iluminatul festiv, de pe pagina de internet a Primăriei Craiova.

Olt/Șofer rănit în urma unui accident rutier

Un bărbat de 45 de ani, din localitatea Milcov, Olt, a fost în urma unui accident rutier produs în acestă după-amiază, în Slatina. La locul accidentului au intervenit pompierii din cadrul ISU Olt.

Noul coronavirus aduce restricții în mai multe comune doljene

Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă al județului Dolj a adoptat, astăzi, o Hotărâre prin care se instituie restricții în mai multe comune dojene. Restricțiile intră în vigoare duminică, pe 29 noiembrie.

8.134 cazuri noi de COVID-19 în România. Record de...

Alte 8.134 cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, în urma a circa 33.000 de teste efectuate. Bilanțul a ajuns la 465.982, conform datelor transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi au decedat alte 161 de persoane, iar la terapie intensivă sunt internați 1.249 de pacienți în stare gravă, o cifră record.

URADMonitor îi răspunde șefului Gărzii de Mediu Dolj

Reprezentanții rețelei de monitorizare a mediului URADMonitor au postat pe pagina de Facebook ”Ce respir?” un răsuns la comentariile comisarului șef Gheorghe Calinoiu de la Garda de Mediu Dolj. Acesta a susținut în Gazeta de Sud că nu are încredere în senzorul independent montat de URAD și nici măcar nu știe ce fel de senzor este.