13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentSpărgători de magazine de electronice, la judecată

Spărgători de magazine de electronice, la judecată

-

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunţat, ieri, trimiterea în judecată a cinci inculpaţi acuzaţi că au „acţionat” şi în judeţul Dolj. Pe scurt, inculpaţii sunt acuzaţi că au spart mai multe magazine din care au furat telefoane mobile şi electronice. Valoarea prejudiciului este de peste un milion de lei. O spargere asemănătoare a avut loc în Craiova în februarie, anul trecut. Trei persoane au fost prinse de poliţişti în timp ce încercau să fugă cu telefoane mobile, laptopuri şi camere digitale sustrase dintr-un magazin Media Galaxy.

Anchetatorii spun că, în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, inculpţii au spart mai multe magazine de produse electronice. Prejudiciul total depăşeşte suma de un milion de lei.

„Inculpații, având fețele acoperite și purtând mănuși, prin forțarea cu leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces din magazine cu profil de comerț cu produse electronice și electrocasnice, situate pe raza județelor Brașov, Galați, București, Iași, Vrancea, Satu-Mare, Suceava și Dolj, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile și alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau și cărau în niște genți tip sport și sacoșe de rafie, prejudiciul total fiind de 1.148.341 lei”, au explicat anchetatorii.

Magazinele vizate de hoţi, verificate înainte de spargere

Cât despre felul în care acţionau hoţii, anchetatorii susţin că aceştia nu lăsau nimic la întâmplare.
„După ce inculpații își alegeau(…) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție, cel puțin unul dintre aceștia se deplasa cu 1-2 zile înainte la adresa unde se afla acest magazin. Acolo verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziționarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât și în interior, pentru a observa unde se aflau poziționate vitrinele ce conțineau telefoane mobile sau alte produse electronice de valoare mare. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârșirii efective a infracțiunii, membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să stea în incintă mai mult de 1-2 minute”, au mai precizat anchetatorii.

Mergeau la furat cu câte două autoturisme

Procurorii bucureşteni mai spun că inculpaţii plecau spre orașul unde se afla magazinul vizat cu două autovehicule. Unul era folosit efectiv la săvârșirea infracțiunii, iar pe cel de-al doilea îl foloseau pentru a transporta bunurile sustrase. Mai trebuie spus că hoţii îşi lăsau telefoanele acasă. La spargeri mergeau cu numere de telefon ”de faptă”, toate achiziționate noi.

De asemenea, inculpaţi ischimbau periodic autoturismele pe care le foloseau. În plus, în zona comiterii faptelor, le aplicau plăcuțe cu numere de înmatriculare pe care le sustrăgeau cu puțin timp înainte de la alte autoturisme parcate în apropiere. După ce plecau de la locul faptei, inculpații aruncau numerele de înmatriculare sustrase, circulând în continuare cu numerele reale ale autoturismului.

Prinşi după ce au spart un magazin Media Galaxy din Craiova

O spargere identică a fost dată în februarie 2019, în Craiova. Atunci a fost vizat un magazin Media Galaxy.
Se pare că oamenii legii aveau informaţii despre următoarea „ţintă” a hoţilor, aşa că au reuşit să-i prindă. Este vorba de trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 49 de ani, din Bucureşti, Sighetul Marmaţiei şi Roman. Cei trei au fost prinşi în timp ce încercau să fugă cu telefoane mobile, laptopuri şi camere digitale.
Pentru a-i opri pe cei trei suspecţi, poliţiştii au tras două focuri de armă în plan vertical.
În imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale magazinului se observă cum cei trei bărbaţi, care aveau feţele acoperite, aleargă prin magazin şi bagă în sacoşe tot ce le pică în mâini.
Operațiunea în urma căreia au fost prinşi suspecţii a fost organizată de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Dr. Simona Frăsie, o poveste de film: Medicina, o...

“Ce vrei să te faci când vei fi mare?”...

ȘTIRI GdS