10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMehedinţi: Călăuză sârbă reţinută 24 de ore, în cazul bărcii cu migranţi răsturnate pe Dunăre

Mehedinţi: Călăuză sârbă reţinută 24 de ore, în cazul bărcii cu migranţi răsturnate pe Dunăre

O călăuză sârbă a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind cercetată pentru omor din culpă, în cazul bărcii cu migranţi care s-a răsturnat în apele Dunării la jumătatea lunii aprilie, incident care s-a soldat cu decesul a şapte persoane, a anunţat sâmbătă ITPF Timiş, potrivit Agerpres.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, au continuat cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale în acest caz de migraţie ilegală, faţă de un cetăţean sârb, una dintre călăuzele grupului, fiind luată măsura reţinerii pentru 24 de ore. Acesta este cercetat de către poliţiştii de frontieră pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi.

Cum s-au derulat evenimentele

În seara zilei de 16 aprilie, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin s-au sesizat cu privire la faptul că în apele fluviului Dunărea s-a răsturnat o barcă cu mai multe persoane. S-a intervenit cu două ambarcaţiuni rapide, în dreptul localităţii Hinova, împreună cu reprezentaţii ISU Mehedinţi, fiind salvate nouă persoane din apele fluviului Dunărea.

Persoanele salvate au fost plasate în carantină timp de 14 zile, iar în cadrul verificărilor s-a stabilit că sunt cetăţeni din Irak, Siria, Yemen şi Palestina, bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 46 de ani, precum şi un cetăţean sârb, L.S., în vârstă de 51 de ani, asupra căruia s-a găsit suma de 1.200 de euro.

Au fost contactate autorităţile de frontieră sârbe, prin Punctul Comun de Contact Porţile de Fier I, care au comunicat faptul că pe malul sârbesc, între kilometrii fluviali 915-925, au descoperit un cetăţean sirian care făcea parte din grupul de migranţi, acesta reuşind să se salveze şi să ajungă pe malul sârbesc.

Șapte cadavre recuperare din apă

Ulterior, echipaje ale Poliţiei de Frontieră Mehedinţi şi echipaje ale ISU Mehedinţi au derulat pe fluviul Dunărea misiuni de căutare în urma cărora au descoperit şi recuperat trupurile a şapte persoane decedate, care au fost transportate la Compartimentul morgă şi prosectură, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă – Drobeta Turnu Severin.

Din primele verificări s-a stabilit că persoanele găsite în apă sunt şase cetăţeni sirieni şi un sârb care fac parte din grupul respectiv, acestea fiind identificate de către persoanele salvate.

De asemenea, a fost identificată şi recuperată din apele fluviului Dunărea, cu sprijinul scafandrilor ISU Mehedinţi, ambarcaţiunea folosită la trecerea frauduloasă a frontierei, în interiorul căreia au fost găsite şi ridicate mai multe bunuri, printre care 16 telefoane mobile aparţinând cetăţenilor străini şi suma de 5.420 euro, bani pe care urmau să îi primească călăuzele sârbe.

La cercetări, cetăţenii salvaţi au declarat că intenţionau să ajungă în Olanda, respectiv Austria.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii afro-asiatici, respectiv de ucidere din culpă, trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi, pentru cetăţeanul sârb.

După încheierea perioadei de carantină, în data de 1 mai, faţă de cetăţeanul sârb s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în faţa instanţei, de către procurorul învestit în cauză, cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, cele opt persoane din Irak, Siria, Yemen şi Palestina urmează să fie preluate de structura teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrări, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS