13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentArmata iese pe străzi pentru a ajuta polițiștii și jandarmii

Armata iese pe străzi pentru a ajuta polițiștii și jandarmii

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că restricțiile de circulație devin obligatorii pe toată durata zilei. De miercuri, armata va ieși pe străzi. Persoanele de peste 65 de ani nu mai au voie să iasă din case. Oamenii legii au dat, luni noapte, primele amenzi persoanelor care au încălcat prevederile Ordonanței Militare nr. 2/2020. Este vorba de cei care au ieșit din case după ora 22.00, fără un motiv întemeiat. Polițiștii și jandarmi au dat 80 de amenzi, în valoare totală de 150.000 de lei.

Se pare că prevederile Ordonanței Militare nr. 2/2020 nu i-au speriat pe români. Ieri, președintele Klaus Iohannis a anunțat introducerea carantinei totale. În aceste condiții, restricțiile de circulație se vor aplica pe toată durata zilei.

Recomandările devin obligații, începând de azi

Ordonanța Militară nr. 2/2020 prevede recomandări privind circulația persoanelor între orele 6.00-22.00. Astfel, în acest interval orar, circulaţia persoanelor se recomandă să se facă numai pentru motive întemeiate. Este vorba de deplasarea la locul de muncă, pentru cumpărături de produse de bază, la spital sau pentru nevoile animalelor de companie.

Potrivit preşedintelui României, începând de astăzi, aceste recomandări devin obligații.

„Se vor introduce noi restricții de circulație, ce a fost până acum o recomandare devine o obligație, după principiul stăm acasă (…) Aceste restricții vor fi prelucrate azi într-o ordonanță militară, care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile. Intră în vigoare de mâine“, a declarat președintele.

Asta înseamnă că și pe timpul zilei persoanele sunt obligate să completeze o declarație pe proprie răspundere.

Armata iese pe străzi

Președintele Klaus Iohannis a mai susținut că militarii vor fi scoși pe străzi pentru a-i sprijini pe polițiști și jandarmi.

„În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, jandarmerie și poliție”, a declarat președintele.

De asemenea, pentru protejarea persoanelor în vârstă, s-a hotărât că acestea nu mai au voie să iasă din case.

„Pentru a proteja persoanele peste 65 de ani, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că va trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă“, a mai susținut președintele.

Amenzi pentru craiovenii care au ieșit din case după ora 22.00

Zeci de echipaje de polițiști și jandarmi au împânzit Craiova, luni seară, după ora 22.00. La acea oră au intrat în vigoare o serie de prevederi privind circulația persoanelor, prevăzute de Ordonanța Militară nr. 2/2020. Deși luni seară a nins, ora 22.00 a prins o mulțime de craioveni circulând. Acesta este și motivul pentru care oamenii legii au aplicat 80 de amenzi.

Armata iese pe străzi pentru a ajuta polițiștii și jandarmii

„În urma activităţilor desfăşurate, forţele de ordine au aplicat peste 80 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 150.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea dispozițiilor art. 5, alin. 1, din Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020, referitoare la condiţiile în care se poate realiza circulaţia persoanelor în intervalul orar 22.00-06.00”, au precizat polițiștii doljeni.

Amenzile

Sancţiunile pentru încălcarea acestor prevederi sunt cuprinse între 100 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 70.000 de lei.
După ce recomandările de pe timpul zilei vor deveni obligații, oamenii legii vor putea aplica sancțiuni și între orele 6.00-22.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS