24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNoi restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Noi restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Minstrul de Interne a anunțat, sâmbătă seara, noi restricții pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în țara noastră. Principalele restricții se referă la circulația persoanelor. Măsurile au fost instituite prin Ordonanța Militară nr.2/2020. Tot sâmbătă, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordonanța Militară nr.2/2020 înăsprește restricțiile instituite în urmă cu câteva zile, prin Ordonanța Militară nr.1/2020.

Principalele restricții se referă la circulația persoanelor. Astfel, circulaţia persoanelor în afara locuinţei se poate face numai cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Între orele 06.00-22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor să se facă numai pentru motive întemeiate. Este vorba de deplasarea la locul de muncă, pentru cumpărături de produse de bază, la spital sau pentru nevoile animalelor de companie. În intervalul orar 22.00-06.00, circulaţia persoanelor este permisă numai pentru motivele de mai sus. Pentru verificarea motivului deplasării persoanele vor prezenta o declarație pe propria răsundere.

Aceste măsuri se aplică începând de luni seara, începând cu ora 22.00. O serie de interdicții au fost instituite și pentru persoanele care intră în România.

De la izolare la domiciliu la carantină

Ordonanța Militară vizează și persoanele care încalcă măsura izolării.

Astfel, dacă o persoană izolată la domiciliu părăsește locația fără aprobarea autorităţilor, este considerată automat o persoană cu risc crescut de contagiozitate. Din acest motiv, persoana în cauză va fi plasată în carantină, sub pază.

În schimb, persoanele care părăsesc carantina, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Acestă măsură nu înlătură răspunderea contravențională sau penală. Aceste măsuri se aplică de sâmbătă.

Slujbe religioase online

Prin același act normativ au fost interzise slujbele religioase cu public.  Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, fără accesul publicului. Slujbele pot fi transmise în mass-media sau online. De asemenea, se pot oficia botezuri, cununii, înmormântări, la care pot însă participa maximum 8 persoane.

Cei care vor asigura aplicarea acestor măsuri sunt polițiștii, jandarmii, polițiștii locali și cei de frontieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS