16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRomân mort, aruncat la groapa de gunoi de către patronii italieni

Român mort, aruncat la groapa de gunoi de către patronii italieni

Doi italieni, proprietarii unei firme de construcții din provincia Torino, au fost condamnați la închisoare pentru ucidere din culpă și ascunderea unui cadavru, victimă fiind un angajat român.

Vittorio Opessi, 56 de ani, și Antonino Marino, 55 de ani, vor sta după gratii, după ce au încercat să mușamalizeze un accident de muncă mortal care s-a petrecut pe un șantier, aruncând la groapa de gunoi cadavrul angajatului român Mihai Iștoc, de 45 de ani. Pedepsele au fost stabilite definitiv de instanța de judecată, marți, 11 februarie, la aproape 11 ani de la decesul bărbatului român, relatează Torino Today.

Cum a murit românul

Ajuns în Italia în anii 2000, Mihai Iștoc, și-a găsit un loc de muncă la negru la firma celor doi italieni. Pe data de 8 iunie 2009, el a murit pe un șantier din localitatea Venaria Reale. În timp ce spărgea un zid la înălțime, Mihai s-a dezechilibrat și a căzut de pe schelă murind pe loc.

Cadavrul lui a fost descoperit de un alt muncitor român, care i-a alertat pe patroni. Aceștia s-au decis să mușamalizeze totul, pentru a nu risca vreo consecință legală, având în vedere că românul nu era angajat cu forme legale.

După ce l-au „convins” pe muncitorul român care a făcut cumplita descoperire să tacă, cei doi patroni italieni au pus cadavrul românului pe o canapea veche și l-au aruncat la o groapă de gunoi aflată la 60 de kilometri de șantierul unde a avut loc tragedia.

Când a fost descoperit trupul

Trupul a fost descoperit câteva zile mai târziu, însă fața era complet desfigurată, astfel că identificarea a fost făcută abia după patru ani. În tot acest timp, familia lui Mihai l-a dat dispărut și a făcut eforturi uriașe de a-l localiza.

Într-un final, în baza probelor existente și a unui test ADN, s-a descoperit că trupul neînsuflețit de la groapa de gunoi îi aparține românului Mihai Iștoc. A urmat o anchetă dificilă pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu bărbatul și cum a ajuns la groapa de gunoi. Misterul s-a spulberat abia după ce colegul lui, românul care i-a descoperit cadavrul, s-a decis să vorbească.

A fost ameninţat

„Am trecut pe la el, pe șantierul de lângă cel unde lucram eu. L-am găsit mort”, le-a mărturisit anchetatorilor românul care a descoperit corpul lui Mihai. El a mai spus că a fost amenințat de cei doi italieni: „Ține-ți gura, nu spune nimic nimănui! Gândește-te la familia ta, ne ocupăm noi de tot”.

Judecătorii de la Curtea de Casație i-au condamnat în mod definitiv pe cei doi italieni în cursul zilei de marți, 11 februarie 2020, la 7 ani de închisoare pentru Vittorio Opessi și doar 4 ani de închisoare pentru Antonino Marino.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS