19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveancă de 76 de ani, condamnată pentru delapidarea unui CAR

Craioveancă de 76 de ani, condamnată pentru delapidarea unui CAR

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne o femeie de 76 de ani, acuzată de delapidarea unui CAR. Este voba de un CAR al poliţiştilor în rezervă sau retragere. Femeia, fostă contabilă şi casieră a CAR-ului, ar fi sustras aproape 50.000 de lei din gestiune. Inculpata a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare şi a fost obligată să înapoieze toţi banii.

Procurorii craioveni dispuneau, în iulie 2017, trimiterea în judecată a unui femei de 74 de ani. Inculpata a fost acuzată de comiterea infracţiunii de delapidare în formă continuată.
Anchetatorii au stabilit că, în anul 2005, pe lângă Filiala Dolj a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MAI a fost constituit un CAR.

În februarie 2006, atribuţiile de contabil-casier au fost preluate de inculpată. Şi asta „fără ca între entitate și această persoană să fie încheiat un contract în formă scrisă“, după cum au precizat anchetatorii.

În urma anchetei s-a stabilit că problemele au început în 2013. „În luna decembrie a anului 2013, în contextul în care activitatea de acordare a împrumuturilor către membrii CAR se derula cu dificultate din pricina lipsei lichidităților necesare, s-a solicitat noului președinte al Comisiei de cenzori a entității să verifice gestiunea CAR. În urma verificării gestiunii, președintele Comisiei de cenzori a sesizat organele de cercetare penală pentru efectuarea de cercetări cu privire la persoanele vinovate de producerea în gestiunea CAR a unei pagube materiale în cuantum de 49.522 lei“, se arată în rechizitoriul întocmit.

Cum au dispărut banii

Anchetatorii au mai reţinut că inculpata nu a evidenţiat soldurile în registrul de casă. „Însușirea sumelor de bani a fost ascunsă de către inculpata M.V. prin aceea că nu a evidențiat în registrul de casă soldurile scriptice la sfârșitul zilei, lunii, respectiv al anului. În actele de casă au fost consemnate doar încasările și plățile efectuate zilnic, fără însă a fi preluat și evidențiat în documente și soldul precedent, denaturând astfel situația reală a disponibilului bănesc din casieria unității“, au mai explicat anchetatorii.

Aceştia din urmă au mai susţinut că inculpata a recunoscut comiterea faptelor.

„Inculpata M.V. a recunoscut săvârșirea faptelor și a menționat că producerea pagubei materiale în dauna gestiunii CAR a fost produsă, cu precădere, începând cu anul 2010 (…). Cu privire la utilizarea respectivelor sume de bani din gestiunea CAR, inculpata M.V. susține că și-a însușit sumele de bani pentru a contribui financiar la tratamentul medical al nepoatei sale“, se mai arată în rechizitoriu.

Condamnată cu suspendare pentru delapidare

Femeia a fost trimisă în judecată în iulie 2017, iar în mai, anul acesta, Judecătoria Craiova s-a pronunţat. Instanţa a reţinut că inculpata este în vârstă, motiv pentru care a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

„Trebuie avut în vedere că inculpata M.V. este o persoană în vârstă, integrată social, fără antecedente penale, astfel că aplicarea unei pedepse cu închisoarea orientată spre minimul pedepsei, respectiv o pedeapsă de 1 un an închisoare, este suficientă pentru atingerea scopului educativ preventiv al pedepsei“, se arată în hotărârea instanţei.

În plus, Judecătoria Craiova a admis acţiunea CAR-ului şi a obligat inculpata să înapoieze banii.
„Obligă inculpata Mureşan Victoria la plata către partea civilă Fondul de Întrajutorare Colegială de pe lângă Filiala Dolj a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MAI, în calitate de entitate succesoare a CAR Craiova – Dolj, a sumei de 47.693 de lei, reprezentând daune materiale“, au hotărât judecătorii.

Craioveancă de 76 de ani, condamnată definitiv

A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a respins acţiunea inculpatei, aşa că femeia rămâne cu pedeapsa stabilită de Judecătoria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS