20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentInspector de muncă, acuzat de luare de mită

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Procurorii doljeni au reţinut un craiovean de 45 de ani, angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Anchetatorii susţin că inspectorul de muncă a cerut mită 1.500 de lei administratorului a două societăţi comerciale. În schimbul mitei, angajatul ITM Dolj ar fi trebuit să nu observe eventuale abateri la legislaţia muncii.

UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât, ieri seară, să-şi retragă cererea de arestare preventivă. „Ia act de retragerea propunerii de luare a măsurii arestării preventive, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj în dosarul nr. 278/P/2019, privind pe inculpatul Gheorghe Marin Sorin. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare„, se arată în hotărârea instanţei.

Un inspector de muncă din cadrul ITM Dolj este acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj de comiterea infracţiunii de luare de mită. Anchetatorii susţin că inspectorul a fost denunţat de un om de afaceri, căruia i-a cerut o şpagă de 1.500 de lei.

„La data de 21.10.2019, numitul Z.M., administrator a două societăţi comerciale, a apelat CallCenter Anticorupţie 0800806806. A sesizat faptul că numitul G.M.S., inspector de muncă în cadrul ITM Dolj, i-a pretins suma de 1.500 de lei pentru a nu constata posibile abateri la legislaţia muncii, cu ocazia efectuării unui control. Numitul Z.M. a precizat că a dat suma de 1.000 de lei, urmând să-l întâlnească pe inspectorul de muncă pentru a-i remite şi diferenţa de 500 de lei, până la concurenţa sumei de 1.500 lei pretinsă anterior“, au explicat procurorii doljeni.

Cei doi nu s-au mai întâlnit în seara zilei de luni, aşa că întâlnirea a fost amânată pentru marţi, 22 octombrie.
Anchetatorii susţin că inspectorul ITM l-a sunat pe denunţător şi l-a invitat la sediul ITM Dolj.

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Înainte de întâlnirea dintre cei doi, procurorul de caz, împreună cu ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj, au organizat o acţiune de prindere în flagrant. Oamenii legii spun că suspectul a fost prins în flagrant în timp ce primea restul de bani de la denunţător. În maşina suspectului, oamenii legii au găsit suma de 1.000 de lei, care ar fi fost primită de la denunţător în cursul zilei de luni.

„În urma activităţilor complexe desfăşurate, a fost surprins în flagrant numitul G.M.S., inspector de muncă în cadrul ITM Dolj, în timp ce primea suma de 500 de lei de la numitul Z.M. Cu ocazia efectuării percheziţiei, în autoturismul numitului G.M.S. a fost găsită şi suma de 1.000 de lei pe care martorul denunţător i-a remis-o acestuia în seara zilei de 21.10.2019“, au mai explicat anchetatorii.

Marţi seara, după audieri, suspectul a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, potrivit procurorilor doljeni. Inspectorul de muncă este acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită.

Luare de mită sau răzbunare?

Surse GdS din cadrul ITM Dolj susţin că nu pare prea clar în ce condiţii ar fi cerut mita inspectorul de muncă. Acesta ar fi Sorin Marin Gheorghe, de 45 de ani, din Craiova. Acesta din urmă este angajat al ITM Dolj de peste 20 de ani.
Cât despre denunţător, firmele deţinute de acesta au fost verificare de inspectorii de muncă de mai multe ori în ultimii ani. De cinci ori a fost sancţionat pentru abateri la legislaţia muncii. Ultima sancţiune a fost aplicată în martie. În aceste condiţii, există suspiciunea ca denunţătorul să încerce să se răzbune pe angajaţii ITM Dolj.

De altfel, la ultimul control, inspectorul de muncă acuzat de luare de mită nu ar fi descoperit deficienţe. Fără eventuale deficienţe descoperite, inspectorul nu ar fi avut motive ca să ceară şpagă. Ultimul control urma să se încheie în cursul zilei de marţi.

Contact DGA

Ofiţerii anticorupţie amintesc cetăţenilor că trebuie să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie. Faptele de corupţie pot fi sesizate la Call center 0800.806.806, apel gratuit din orice rețea fixă sau mobilă. De asemenea, fapte de corupţie pot fi sesizate şi la Serviciul Anticorupţie Dolj – tel. 0251/553.951, ori pe adresa de email [email protected]. Sesizări se primesc şi la sediul Serviciului, situat în municipiul Craiova, str. Amaradia nr. 32 – 34.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS