14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFace puşcărie pentru accidentarea unui biciclist

Face puşcărie pentru accidentarea unui biciclist

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne la trei ani şi patru luni de închisoare un bărbat de 64 de ani, din Ostoveni. Bărbatul a fost acuzat că s-a urcat băut la volan şi a accidentat grav un biciclist. Mai mult decât atât, inculpatul a lăsat victima pe marginea drumului şi a plecat. Iniţial, Judecătoria Craiova îl condamnase pe inculpat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii craioveni au început cercetările în acest dosar în primăvara anului 2015. Anchetatorii au reţinut că, în seara zilei de 2 mai 2015, Daniel Lupu s-a urcat la volanul unei autoutilitare Dacia Logan deşi băuse. Ăsta ar fi fost şi motivul pentru care a lovit cu maşina un biciclist.

„În timp ce conducea autoutilitara pe un drum public comunal pe raza localității Ostroveni, după un viraj, din cauza neatenției, pe fondul consumului de alcool și neadaptării vitezei la efectuarea virajului, inculpatul a pierdut controlul asupra direcției de mers. A pătruns pe sensul opus de mers, acroșând cu partea stânga față a autoutilitarei biciclistul, pe care l-a proiectat în afara carosabilului“, au stabilit anchetatorii.

După ce a lovit biciclistul, şoferul a mers acasă, „părăsind locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție“, după cum au mai reţinut oamenii legii.
Şoferul a fost depistat destul de repede de poliţişti, care l-au testat cu aparatul etilotest. Avea o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Depistat conducând fără permis

Ulterior, pe numele şoferului a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea mai multor infracţiuni. Este vorba de vătămare corporală din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.
Procurorii au mai consemnat că biciclistul lovit a avut nevoie de peste 150 de zile de îngrijiri medicale pentru însănătoşire.

Anchetatorii au mai reţinut că, la aproape un an de la producerea accidentului, Lupu a fost depistat conducând fără permis. La acea vreme era cercetat pentru comiterea celor trei infracţiuni. Bărbatul a fost oprit în trafic în seara zilei de 9 aprilie 2016.

„În timp ce conducea autoutilitara pe un drum public comunal pe raza localității Ostroveni, inculpatul a fost oprit de un echipaj de poliție care se afla în serviciul de supraveghere și control al traficului rutier. Cu ocazia controlului, conducătorul auto nu a putut prezenta permisul de conducere, acesta fiindu-i reținut la data de 03.05.2015“, au mai reţinut oamenii legii. Cu această ocazie, bărbatul a fost acuzat şi de comiterea infracţiunii de conducere fără permis.

Face puşcărie pentru accidentarea unui biciclist

Inculpatul a fost trimis în judecată în aprilie 2018, iar în mai, anul acesta, a fost condamnat.
Magistraţii de la Judecătoria Craiova au reţinut că inculpatul a fost şef de ocol silvic, iar în 2017 s-a pensionat.

În perioada lucrată la Ocolul Silvic Sadova a avut un comportament corect atât cu subalternii, cât și cu șefii ierarhici, și-a îndeplinit sarcinile de serviciu și s-a comportat ireproșabil atât la serviciu, cât și în societate (…). A regretat săvârșirea infracțiunilor pentru care este judecat, iar conduita bună a inculpatului înainte de săvârșirea infracțiunilor din prezentul dosar este reliefată prin lipsa antecedentelor penale“, se arată în hotărârea instanţei. În final, bărbatul a fost condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru cele patru infracţiuni comise.

A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. De data aceasta, inculpatul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru infracţiunile comise.

Despăgubirile

Firma de asigurări la care avea RCA inculpatul a fost obligată de instanţă să-i achite despăgubiri bicilistului. Suma de 100.000 de lei reprezintă daune morale. În plus, victima accidentului trebuie să primească şi suma de 1.841 de lei drept daune materiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS