6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAmânare în dosarul lui Vâlcov de la Craiova

Amânare în dosarul lui Vâlcov de la Craiova

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, miercuri, să amâne pentru o lună judecarea dosarului în care fostul ministru Darius Vâlcov este acuzat de luare de mită și trafic de influență. Instanţa a decis că are nevoie de o lună, până pe 10 octombrie, să administreze parte din probele strânse de procurorii anticorupţie.

Fostul ministru Darius Vâlcov, fost consilier al premierului pe economie, a fost deferit justiției în acest dosar de corupție în noiembrie 2015. Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București.

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada noiembrie – decembrie 2012, „inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. În perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“.

A fost vorba de un contract cu o valoare de 24.833.258 lei fără TVA. Acesta avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina.

Mită pentru reabilitarea centrului municipiului Slatina

În urma anchetei, procurorii DNA au mai stabilit că același procent ar fi fost cerut de Vâlcov și cu ocazia reabilitării centrului istoric al municipiului Slatina, dar și în cazul reabilitării reţelelor de apă din Potcoava şi Scorniceşti. „În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei“, au reținut anchetatorii.

Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii infracţiunilor de corupţie se ridică la 4.296.270 de lei.
În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru asupra mai multor bunuri ale lui Vâlcov în valoare de 393.457 de lei, dar şi asupra sumei de 264.460 de lei.

Dosar plimbat de la Bucureşti la Craiova, via Slatina

În ianuarie 2016, judecătorii de la Tribunalul București au admis o excepție invocată de Vâlcov și au dispus ca acest dosar să fie judecat de magistrații Tribunalului Olt. Mai departe, în vara anului 2017, Darius Vâlcov a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de strămutare a dosarului. Instanţa i-a admis acţiunea, aşa că pe 20 iulie 2017, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Miercuri, după 25 de termene de judecată, instanţa a dispus amânarea judecării dosarului pentru 10 octombrie. „Pentru administrare probatoriu, se amână cauza la 10 octombrie 2019, ora 14.00“, se arată în hotărârea instanţei.

Condamnare cu executare în primul dosar

În februarie 2018, Vâlcov a primit o condamnare de opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia. În prezent, acest dosar este pe rolul Curţii Supreme, în faza de apel. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 septembrie.

În iulie 2017, Vâlcov a fost trimis în judecată într-un alt treilea dosar, care este pe rolul Tribunalului Gorj. A fost acuzat că a determinat angajații unei firme controlate de el să mituiască, ani la rând, un funcționar al Oficiului de Cadastru Olt. Următorul termen a fost stabilit tot pentru 17 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS