17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul ministru Darius Vâlcov va fi judecat la Craiova

Fostul ministru Darius Vâlcov va fi judecat la Craiova

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, vineri, strămutarea la Tribunalul Dolj a dosarului în care fostul minis­tru Darius Vâlcov este judecat pentru luare de mită și trafic de influență
Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, vineri, strămutarea la Tribunalul Dolj a dosarului în care fostul minis­tru Darius Vâlcov este judecat pentru luare de mită și trafic de influență

Curtea de Apel Craiova a admis, vineri, o cerere de strămutare formulată de Darius Vâlcov, fost ministru al finanțelor publice și fost primar al municipiului Slatina, inculpatul urmând să fie judecat la Tribunalul Dolj pentru luare de mită și trafic de influență.

Fostul ministru Darius Vâlcov a fost deferit justiției în acest dosar de corupție în noiembrie 2015, inițial dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului București.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, „inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“.
Este vorba de un contract cu o valoare de 24.833.258 lei fără TVA, ce avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina.
Ancheta procurorilor a mai scos la iveală faptul că același procent ar fi fost cerut de Vâlcov și cu ocazia reabilitării centrului istoric al municipiului Slatina, dar și în cazul reabilitării reţelelor de apă din Potcoava şi Scorniceşti. „În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei“, au reținut anchetatorii. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii infracţiunilor de corupţie se ridică la 4.296.270 de lei.
În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru asupra mai multor bunuri ale lui Vâlcov în valoare de 393.457 de lei, dar şi asupra sumei de 264.460 de lei.

Dosar strămutat la Tribunalul Dolj

În ianuarie 2016, judecătorii de la Tribunalul București au admis o excepție invocată de Vâlcov și au dispus ca acest dosar să fie judecat de magistrații Tribunalului Olt. La sfârșitul lunii iunie, anul acesta, Darius Vâlcov a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de strămutare a dosarului, iar instanța i-a admis acțiunea. „Admite cererea. Dispune strămutarea judecării cauzei ce face obiectul dosarului nr. 43049/3/2015 al Tribunalului Olt la Tribunalul Dolj – Secţia penală. Menţine actele îndeplinite de Tribunalul Olt – Secţia Penală până la data de 28.06.2017“, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova, care este una definitivă.
Până la termenul de 28 iunie, judecătorii de la Tribunalul Olt au audiat mai mulți martori din dosar, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 20 septembrie.
Mai trebuie spus că, în iunie 2015, același Darius Vâlcov a fost trimis în judecată într-un alt dosar de corupție, unul în care inculpatul a fost acuzat că ar fi băgat în buzunar o șpagă de peste șase milioane de lei, cu complicitatea lui Minel Prina, și el fost primar al municipiului Slatina, dar și a altor trei inculpați.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS